Снимка: архив, БТА

Български превозвачи излизат на протест на площада пред Европейския парламент в Страсбург. Днес парламентът би трябвало да гласува пакета “Мобилност”, след като в понеделник евродепутатите решиха точката да влезе в пленарна зала на 27 март.

Очаква се 700 души да дойдат на площада, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

От София със самолет пътуват 110 души, много колеги тръгнаха с личните си автомобили. Имаме уверения от български шофьори, които са във Франция и Германия, че ще се присъединят към нас. Очакваме и сериозна подкрепа от колегите от Румъния, посочи Арабаджиев пред „Труд“.

Още по темата

Протест ще има и в София, като в него ще се включат и таксиметровите шофьори, и вносителите на камиони, обясни зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Превозвачите се събират в 12 часа пред храм-паметника “Св. Александър Невски”, след което шествието ще се отправи към сградата на представителството на ЕК у нас на ул. “Граф Игнатиев”.

Пакетът „Мобилност” има вече над 2000 поправки. Предложението за гласуването му беше прието „на косъм“ с 156 срещу 154 гласа в понеделник при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

Европейският парламент отново ще гласува днес дали пакетът "Мобилност" да остане в дневния ред на тази пленарна сесия.

"Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета “Мобилност”. Това написа вчера във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Той отправи благодарност към председателя на Европейския парламент, с когото разговаря миналата седмица по темата, че е взел предвид аргументите срещу настоящите текстове, които са му изложили и евродепутатите от България, Унгария, Полша, Латвия и Литва.

"Таяни обяви, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия и Европейският парламент утре отново ще гласува дали пакетът да остане в дневния ред на тази пленарна сесия", допълва още Борисов.

Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че преди гласуването на промените в правилата за международните пътни превози ще подложи на гласуване допустимостта на процедурата.

Това се налага, след като през януари парламентарната комисия по транспорта отхвърли два от трите доклада с предложените промени. Ако днес се стигне до гласуване по същество, евродепутатите ще трябва да се произнесат по докладите и по около 2000 предложения за допълнения.

В случай, че ЕП успее да приеме решение, то ще очертае становището на институцията в преговорите със Съвета на ЕС и с Европейската комисия. Днешното решение по процедура представлява гласуване на първо четене. Евродепутатите разполагат с още само една сесия през април до разпускането си за изборите през май, на която биха могли да приемат решение и на второ четене. Това ще зависи също от изхода на преговорите с останалите институции на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase