Снимка: БТА

Министърът на транспорта Росен Желязков зарадва българските и румънските превозвачи с новината, че нито един от 3-те доклада по пакета "Мобилност" няма да влезе в пленарна зала.

Това означава, че лошата вест, която преди това смрази протестиращите, се отлага.

„Заедно с вашата категорична подкрепа и справедливи искания два от докладите по пакета "Макрон" за командироването на шофьорите и за почивките в кабината не са приети,а третият доклад - за връщането на камиона на всеки 4 седмици, беше утвърден от транспортната комисия. Но решението й противоречи на съвета на министрите. Към момента заради създалата се ситуация, която е безпрецедентна, трите доклада няма да влязат в пленарна зала“, обясни министърът.

Според евродепутата Петър Курумбашев положението с Европейския съюз е "Сит на гладен не вярва".

"Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от българската икономика да бъдат откъснати", заяви и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от "24 часа".

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков приветства множеството с думите: "Вие извоювахте тази победа, вие ни помогнахте".

По-рано днес беше съобщено, че комисията по транспорт в Европейския парламент не е приела важните за България искания, свързани с международните превози, тя отхвърлила поискания от България компромисен вариант по пакета "Мобилност".

Гласуването стана на фона на протест на българските превозвачи в Брюксел срещу плана "Макрон". Според бранша приемането им въвежда двойни стандарти, които застрашават транспортния бизнес у нас. Стотици протестиращи се събраха в центъра на белгийската столица, за да изкажат недоволството си. В протеста се включиха и колеги на българските превозвачи  от Румъния и Полша.
 

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 5 месеца

До неразбиращ шофьор
на злобари какво и да обясняваш,няма да разберат

62

неразбиращ шофьор

преди 5 месеца

Всички които обясняват колко лоши са бг собствениците на камиони знаят ли че:
- една бг транспортна фирма работи за заоадна спедиция на цена 0,85-0,90 евро/км а в същата спедиция на западна транспортна фирма плащат над 1евро на км.
- при цена на превоза средно 0,88 евро/км на собственика му остават не повече от 1000евро на месец от камион. И то забележете- в ИДЕАЛНИЯ СЛУЧАЙ , който рядко се получава.
Не сравнявайте западните транспортни фирми с българските- разликата в цената е различна!

61

луд козар

преди 5 месеца

Пакетът макарон влиза във моята чантичка.