Снимка: Reuters
fallback

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер изненадващо обяви, че възнамерява да подаде оставка от поста си, а също и да се оттегли от лидерския пост в партията си – баварския Християнсоциален съюз.

Все още продължават заседанията на ХСС в Мюнхен и на ХДС в Берлин, на които трябваше да се стигне до компромис в спора между двете партии, който държи цяла Германия и ЕС в шах от три седмици.

Oще по темата

Зеехофер настоява Германия да връща бежанци още на границата, докато Меркел смята, че бежанци могат да се връщат в други страни-членки, само след споразумение с тях.

Министърът на вътрешните работи се оплака в Мюнхен, че е провел с Меркел "разговор без никакъв ефект" за плана му да изгони търсещите убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

Според източници, цитирани от вестник Die Welt, Зеехофер пряко противоречи на канцлера, който настоя в телевизионно интервю в събота вечер, че сделката, която е сключила в Брюксел, достига до същите крайни резултати като едностранните стъпки, предвидени от баварците.

Канцлерът отхвърля плана на Зеехофер, според който Германия може едностранно да изгони вече регистрираните кандидати за убежище, като предпочита да търси сътрудничество със съседните страни.

Меркел се опасява, че ако Германия затвори границите си, тя ще започне верижна реакция, която ще унищожи европейската зона за свободно движение, считана от ЕС за едно от най-големите му постижения.

Спорът между ХДС и ХСС се изостри в неделя, като нито една от двете партии не отстъпи от позициите си. Какви биха били последствията от оставките на Зеехофер още не е ясно. Възможно е да се стигне дори до разпадане на управляващата коалиция и предсрочни избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Мн псевдо германци

преди 5 години

Ти като си толкова учен ,що не му каза на човека как да си напише името на поста ама нещо като германците го играеш тва е най комплексираната злобна и подмолна нация , мн обичат да правят забележки на другите ама да помогнат ***...ми и да се успокоиш за твоята граматика немска Wahrheit der Hafen важното е човек да го разбират а не само да се натяква аз си го разбрах още първият път.Сега ме нареди ,че не съм сложил няколко запетайки и съм глътнал няколко букви ,е тва са мйохте герн германците .

55

Анонимен

преди 5 години

Не мога да разбера защо след като немците не я искат,европейците не я искат,Тръмп не я иска,тя се натиска?

54

Анонимен

преди 5 години

" Hafen die Wahrheit "Оправи си немското заглавиезащото граматически не звучиправилно .

fallback