Снимка: архив БТА

"Винаги съм бил за проевропейското. Ако някой има нужда от тези мигранти, ние сме ги регистрирали - да ги вземе. Ако не, защо ние трябва да бъдем наказани?"

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след заседанието на европейските лидери, посветено на миграцията, в Брюксел.

"Много съм европеец, но българите са ми на първо място", каза още той и допълни, че натискът няма да е честен.

Премиерът беше категоричен, че страната ни не иска да приема обратно мигранти, както предлага канцлерът на Германия Ангела Меркел. 

"Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС. От 2015 г. до четвъртък срещу петък през нощта сме защитавали една и съща позиция, която е работеща за всички европейски държави", каза още министър-председателят.

Още по темата

Борисов обясни, че парите не са проблем, защото Европа е готова да даде милиарди за връщане на мигранти. Той обаче не можел да поеме риска за страната и хората в България.

Премиерът похвали Германия и канцлера Меркел за направеното за Европа.

"Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Винаги съм казвал, че последното десетилетие канцлерът Меркел е допринесла за просперитета и то в пълния обем на цяла Европа, не само на Германия. Разговарях миналата седмица и с премиера на Бавария. Били сме винаги най-солидарни", каза той.

Но Борисов обясни, че разбира солидарността по друг начин - всяка държава по външната граница да си носи отговорността.

"Да, когато вълната дойде, всички бяхме неподготвени, но в България по най-бързия начин две правителства подред започнаха да изграждат съоръженията, изградиха ги, над 230-240 км. Инвестирахме в полиция, жандармерия, сменихме закона, пратихме армията. Получихме и финансова помощ от ЕК", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че миграционният поток сега е сведен до нула.

Премиерът напомни и че България е дала своя принос със срещата на Върха между ЕС и турския президент Ердоган. "Така че усилията на България плюс работещото споразумение между ЕС и Турция гарантираха външните граници на ЕС. Това е солидарност.", обясни той.

Борисов настоява за единна позиция на Европа.

"Трите мерки трябва да действат едновременно и да влязат едновременно. Първата – осигуряване категорично на външните граници на ЕС чрез финансова помощ, хора техника за Гърция, Италия, Испания и България. Едновременно с това да се преговаря с държави без да им се назовават имената извън Европа, където да се направят такива "хот спотове" или платформи, за да може хората, които си мислят, че могат да намерят работа и препитание в Европа, да отидат там. Категорично да се разделят двата вида мигранти – бягащите от войната с икономическите. Това не е едно и също", каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase