Снимкa: Reuters, архив
fallback

Политическото бъдеще на германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде решено на срещата на лидерите на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) днес, които ще се съберат да решат дали да приемат споразумението за миграцията, което тя постигна в Брюксел, предаде Ройтерс.

Oще по темата

Девет месеца след изборите, на които партията на Меркел загуби избиратели в полза на крайната десница, канцлерката беше принудена да се обърне към съседите си от ЕС, за да й помогнат да разреши конфликт с коалиционните си партньори от ХСС, които се противопоставиха на имиграционната й политика.

Вътрешният й министър Хорст Зеехофер от ХСС, заплаши да започне да връща мигрантите на баварската граница. Подобни мерки почти със сигурност ще доведат до разпадането на коалиционното правителство.

На срещата на върха в Брюксел тази седмица лидерите постигнаха споразумение за подялба на бежанци на доброволна основа и за създаване на контролирани центрове в ЕС, където да бъдат обработвани исканията за убежище. Освен това Меркел обяви, че е постигнала споразумение с европейски страни за връщане на бежанци. Унгария, Чехия и Полша обаче отрекоха това, припомня Ройтерс.

Баварският премиер Маркус Зьодер заяви, че действията на Меркел са в правилната посока, но добави, че ще продължи да й оказва натиск, за да получи повече информация за подробностите.

Повечето анализатори очакват Меркел да остане на власт въпреки сблъсъка с ХСС, но това вероятно няма да е последният случай, при който баварската партия се опитва да се разграничи от канцлерката, която смята за прекалено центристка, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 5 години

Bravo na bavarzite a i te sa nai bogati i rabota v bavaria ima seehofer e pi4 ne zepi basma na merkel boiko u4i se ot seehofe bavareza

19

Анонимен

преди 5 години

Канцеларката и имам да и предложат закоалиционен съдружник, съгласна ще е, само и само да остане в канцеларкята си. Такива са всички комсомолско - коминтерновски - либерал - масонско - партизански кадри. Искат да са на всеки километър във властта, за да пазят фалшивите хартийки наречени пари.

18

Hafen die Wahrheit

преди 5 години

овластен*

fallback