Снимка: архив, Reuters

Рано тази сутрин европейските лидери се разбраха да подсилят работа за справяне с миграцията към ЕС на три фронта - вътре в Европа, с трети партньори, както и да подсилят контрола по външните граници.

Те се съгласиха да построят лагери от затворен тип, както на територията на ЕС, така и в Северна Африка, където пристигащите мигранти да бъдат пресявани и разпределяни.

Центровете за трансфер и контрол на европейска територия ще бъдат изградени в граничните държави, които желаят да направят такива, пише в заключенията на срещата на върха в Брюксел. В тях икономическите имигранти ще се отделят от хората, нуждаещи се от международна закрила. Първите ще бъдат изпращани у дома, вторите ще остават в ЕС. На доброволен принцип бежанците ще се  преразпределят след това в ЕС, но квоти няма да има и всяка страна сама ще решава иска ли да вземе мигранти или не.

Още по темата

В изнесените лагери, извън територията на ЕС ще бъдат настанявани мигрантите, които са били спасени в морето, преди да стигнат Европа. Те също ще бъдат пресявани в тях и включвани в международните схеми за презаселване, управлявани от агенциите за бежанците и за миграцията на ООН или връщани у дома, ако не бъдат преценени като бежанци.

И двата типа миграционни лагери ще бъдат на издръжката на ЕС. Освен това Съюзът ще изплати втората половина от 6-те милиарда евро за бежанците, намиращи се в Турция, както и 500 млн. евро за миграционни проекти в Африка. Италия, която досега блокираше турските пари, ще оттегли ветото си, след като получи гаранции за допълнителна помощ от ЕС. Европейската комисия беше поискала допълнителните средства за Африка да се съберат между страните членки, но те отхвърлиха идеята и наредиха сумата да се извади от резервите на фонда за отбрана.

В замяна ЕС иска Турция да започне отново да прилага споразумението си за реадмисия с Гърция, след като преди месец Анкара едностранно го денонсира и спря да приема обратно мигранти от континентална Гърция, вземайки депортирани само от Егейските острови.

ЕС ще даде допълнителни средства и на Испания, за да се справи с увеличения приток на мигранти, както и на Западните Балкани, където също има ръст и се отварят нови маршрути. Евролидерите заявиха и че неправителствените организации, чиито кораби спасяват мигранти в морето, трябва да спазват международните правила и да не се противопоставят на операциите на либийската брегова охрана, която единствена има право да оперира в либийски териториални води.

Лидерите одобриха и германската идея за двустранни и многостранни споразумения между еврочленките за връщане на мигрантите, които са се прехвърлили от една в друга европейска държава. Германия иска да върне незаконните мигранти в държавите, в които те са били първоначално регистрирани. Гърция, Испания, Финландия и Люксембург вече обявиха, че проявяват интерес към такива договори, в които Германия ще поеме издръжката на мигрантите, докато не бъде решено дали те могат да останат в ЕС или не бъдат върнати по родните им. България и Хърватия заявиха, че не водят подобни преговори с Берлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase