Снимка: Reuters

Германското правителство вече преговаря с няколко европейски държави за връщането на незаконно пребиваващи на нейна територия мигранти. Това съобщи високопоставен европейски служител в навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел е притисната от коалиционния си партньор да изпрати обратно мигрантите с отказан предстой в граничните европейски държави, през които те са влезли в ЕС. В неделя Меркел изложи плановете си пред 15 европейски лидери, сред които и Бойко Борисов.

Българският премиер коментира тогава, че е абсурдно да се иска връщане със задна дата. По данни на българското правителство 60 000 мигранти са регистрирани у нас от началото на кризата.

Още по темата

Европейската комисия коментира, че двустранните и тристранни споразумения между еврочленките за “ускоряване на процедурите за убежище” са напълно допустими и дори насърчими, за да се сложи край на произволното движение на мигрантите из ЕС. Алтернативата е затваряне на границите между Германия и Австрия и Франция и Италия, предупреди еврослужителят.

Той не назова държавите, с които Берлин преговаря за пари в замяна на мигранти.

Миграцията е в центъра на разговорите между европейските лидери, като се очаква те да обсъдят нова идея за изнасяне на лагери в северноафрикански държави, където мигрантите, спасени в морето, да бъдат карани, без да влизат в Европа.

Те ще бъдат от затворен тип и в тях мигрантите ще бъдат пресявани на нуждаещи се от закрила и на икономически от агенциите на ООН за бежанците и за миграцията и съответно изпращани в Европа или връщани по родните им страни.

Така ЕС ще намали рязко и броя на молбите за убежище, тъй като европейското законодателство предвижда, че то може да се търси само от лица, които се намират на европейска територия.

В писмо на председателя на Съвета Доналд Туск до лидерите на 28-те, изпратено в навечерието на срещата, се казва, че такива центрове, наричани “дебаркационни платформи” са единственият начин за пресичане на бизнесмодела на трафикантите и прекратяване на миграционния наплив към Европа.

В замяна на приемането на бежанците, северноафриканските държави ще получават пари за издръжката им по модела на споразумението между ЕС и Турция. Брюксел го смята за много успешно, тъй като незаконните пресичания към гръцките острови са намалели с 97 процента от подписването му през март 2016 г.

За целта Туск предлага да се заделят пари от европейския бюджет, които да се използват, вместо всеки път да се искат пари от страните членки за финансирането им, както досега за Африка и за Турция.

Еврокомисията и сега ще настоява спешно да се съберат още 500 млн евро за фонда за Африка, за да се осигури продължаването на работата за задържане на мигрантите от Либия, Сахел и Африканския рог.

В писмото Туск предупреждава, че ефективна миграционна политика е само тази, при която ЕС сам решава кой влиза на негова територия. Ако европейските държави продължат да не са в състояние да контролират кого да пропускат и кого не, това ще подхрани нови политически играчи с авторитарни и антилиберални идеи, които предлагат на пръв поглед лесни решения, на сложни проблеми, пише Туск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase