Снимка: БТА

Италия се запъна и принуди лидерите на ЕС към компромис - квоти няма да има, а ще са създадат центрове за мигранти, в които държавите членки да приемат доброволно мигранти, пребиваващи в Италия, пише словашкият всекидневник "Правда".

Изданието подчертава, че споразумението, постигнато след осемчасови среднощни преговори, е било окачествено от германския канцлер Ангела Меркел, чешкия премиер Андрей Бабиш и други лидери като голям успех.

За представителите на страните от Вишеградската група - Полша, Словакия, Унгария и Чехия - в хода на преговорите е бил извънредно важен елементът на доброволност, цитира "Правда" информирани източници. Решено е било реформата в единната система на ЕС за предоставяне на убежище да бъда направена с консенсус, съобщава всекидневникът.

Още по темата

Полският в. "Газета виборча" цитира вписване в "Туитър" на премиера Матеуш Моравецки: "След повече от две години на трудни дискусии, противоречия и натиск целият ЕС28 единодушно прие становището на Полша и В-4 (Вишеградската група) - "НЕ" на принудителното разселване, а за реформата на "Дъблин" единодушно".

Лидерите от съюза обявиха, че ще положат всички усилия да не се повтори положението от 2015 г., когато стотици хиляди мигранти безконтролно и нелегално навлязоха в Европа, пише варшавският вестник и отбелязва, че са необходими допълнителни усилия за изпълняването на споразумението от миналата година с Турция. Тя обеща да приеме от Гърция мигранти, преплавали с лодки Егейско море, а в замяна ЕС да снеме визовия режим за турските граждани "след покриването на стандартните критерии".

Проблемът с разселването на мигрантите има пряко отношение към вътрешната политика на Германия и политическото бъдеще на канцлера Меркел, припомня "Газета виборча". Християнсоциалният съюз, сестринската партия на ръководения от Меркел Християндемократически съюз, се разбунтува срещу канцлера и иска незабавното прогонване на мигрантите, регистрирани като кандидати за убежище в други страни от ЕС, но пристигнали в Германия.

"Жечпосполита" - друг полски вестник - публикува резултатите от социологическо проучване, което установява, че за една година значително е намалял делът на хората в Полша, които са против страната да приеме мигранти, а освен това се е увеличила числеността на групата с позитивно отношение към ЕС. Тук действа "параметърът познание", цитира вестникът социолога Хенрик Домански, според когото "хората вече виждат какво ни заплашва и какво не". Според него резултатите сочат, че ЕС става все по-важен аргумент за поляците.

Чешкият вестник "Хосподаржске новини" извежда днес в заглавие думи на Ангела Меркел, че миграцията може да е фатална за Европейския съюз и на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че може да помогне на германския канцлер, като приеме обратно кандидатите за убежище, избягали от Гърция в Германия. Изданието отбелязва, че започналата вчера в Брюксел среща на върха на ЕС е втората посветена на миграцията за последните пет дни.

В неделя представители на 16 страни членки се събраха също в белгийската столица, но от тази среща не произтече решение да се помогне на Меркел, която има проблеми в коалицията у дома заради мигрантите, припомня "Хосподаржске новини".

Изданието привежда вчерашното изявление на Ципрас, че няма нищо против Германия да връща мигранти на границите си, стига това да е сигнал за мигрантските потоци, че Европа се справя с проблема.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви вчера, че Меркел не е предлагала на Чехия двустранно споразумение за връщане на мигранти, а и да предложи, той няма да го подпише, пише пражкият таблоид "Блеск". Бабиш обяснява, че канцлерът на Германия греши, като приема като даденост факта, че на европейския континент са дошли нелегални имигранти. "За разлика от нас, които казваме, че не е трябвало да дойдат", цитира изданието премиера на Чехия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase