Снимка: архив Reuters

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази скептицизъм за разширяването на ЕС в страните от Западните Балкани по време на срещата на високо равнище в София, която трябваше да засили връзките между региона и ЕС, предава Politico.

Думите на Макрон са особено разочарование за Албания и Македония, които се надяват на зелена светлина от лидерите на ЕС следващия месец, за да започнат преговори за присъединяване към блока, получавайки през април съгласие от Европейската комисия.

Още по темата

"Това, което видях за последните 15 години е път, отслабил Европа всеки път, когато я разширяваме. Не мисля, че ще направим услуга на кандидатите, или на себе си, имайки механизъм, който вече няма правила и се движи към повече разширяване", заяви Макрон пред репортери в София.

"Подкрепям прикотвянето на Балканите в Европа и придвижването им към Европа. Но мисля, че трябва да погледнем с разум на следващото разширяване", настоя той.

"Не съм в полза за разширяване преди провеждането на всичко необходими и преди всички реални реформи, които да позволят задълбочаване и по-добро функциониране на Европейския съюз", допълни той, цитиран от "Politico".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase