Снимка: МВнР

Държавите от Западните Балкани трябва да покажат, че могат да правят реформите, че могат да решават проблемите си един с друг, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" днес в НДК.

Още по темата

Първото, което трябва да направим, е да покажем, че можем да решаваме проблемите си, да живеем в настоящето, а не в грешния век, да покажем зрялост, да оставим проблемите от миналото в миналото, да работим заедно, подчерта външният ни министър.

Няма да е лесно, но има още шанс да убедим държавите, които са скептични и смятат, че не е дошъл моментът, да покажем, че можем да си решаваме проблемите един с друг, коментира тя, цитирана от БТА. 

Според Захариева притесненията са не от броя на новите държави, а по-скоро от това дали няма да пренесем проблемите между нас, вътре в съюза и дали няма да използваме проблемите от миналото между нас, когато решаваме някакъв общ европейски въпрос, важен за гражданите на ЕС.

Министърът отбеляза, че според изследванията подкрепата за разширяване като цяло от европейските граждани се движи около средата и гражданите в Европа са разделени по тази тема.

Не бих казала, че сме успели да убедим всички, че това е ситуация, която ще донесе много ползи и за държавите членки, коментира

Захариева и посочи, че държавите, които са нетни платци, и не само те, като че ли все още имат една съпротива за бързо разширяване.

Никой не казва, че е против разширяване изобщо, отлагането обаче до безкрайност със сигурност не само ще демотивира, ще разгневи дори гражданите на тези държави, коментира тя.

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров отбеляза, че процесът по присъединяване е най-добрият инструмент, който има ЕС да помогне на тези, които искат да се променят и да направят реформи.
Научихме много уроци през последните години, не става въпрос просто да прелистваме главите, а да използваме процеса, за да се променим, посочи той.

Мисля, че трябва да вярваме, че перспективата не е само на думи, трябва да напреднем доста през следващите години, коментира Димитров.

Ние се променяме, имаме силно обществено мнение и мисля, че това е полезно, защото единственият начин, по който да напреднем, е да се изправим пред реалността, отбеляза той. Трябва да постигнем успех и той трябва да е необратим, няма да бъде лесно, не може да консолидираме ЕС, без да постигнем успехи, коментира Димитров.

Чудесата са възможни, ние творим чудеса в днешно време, отбеляза той. Виждаме европейския влак и искаме да го хванем, заяви македонският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase