Снимка: pixabay.com

Европейският съюз ще предложи пари, но не и членство на шестте балкански държави по време на срещата в София, която е кулминация на Българското председателство на ЕС.

Според висш европейски служител нещата на Балканите не дават достатъчно положителни доказателства за разширяване и в ЕС няма нужното единство за отваряне на вратите на Съюза, дори в очертаните от Еврокомисията перспективи за 2025 г.

Брюксел е подготвил декларация от Софийската среща, в която на страните се обещава "европейска перспектива", но не и членство, което беше предложено на последната подобна среща в Солун преди 15 г. Въпреки че няма да даде дати за членство, ЕС е готов да съдейства за изграждане на нужната инфраструктура в региона, както и да съдейства за подобряване на отношенията между хората, става ясно от черновата на заключителната декларация от София.

ЕС разчита, че това ще бъде достатъчно да даде "надежда и перспектива" на балканските държави да отхвърлят опитите на Русия, Китай и други играчи да ги привлекат на своя страна.

"ЕС е единственият партньор на Западните Балкани, който е искрено загрижен за стабилността на региона и благоденстващато бъдеще на неговите жители, вместо да ги третира като геополитическа шахматна игра, в която хората са просто пешки". Това се казва в писмо на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, изпратено до европейските лидери в навечерието на срещата ЕС-Западни Балкани.

Според Туск Европа "трябва да демонстрира, че е загрижена за икономическото развитие на Западните Балкани днес и веднага", което е от интерес и за Съюза.

Премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев се очаква да се видят на четири очи по въпроса с името. Висш европейски служител заяви, че е оптимистично настроен за изход от проблема в началото на юни, но не и по време на софийското събиране. Ако спорът с името бъде решен Скопие и Тирана най-вероятно ще получат зелена светлина за започване на преговори за членство, заяви източникът.

Според него въпросът ще има толкова силен положителен ефект, че може да даде импулс на Франция, Белгия и Холандия, които сега блокират старт на преговорите с Тирана заради високите нива на организирана престъпност с албански произход.

Испанският премиер Мариано Рахой ще е единственият европейски лидер, който ще отсъства от форума в София, макар че той ще участва в неофициалната вечеря на евролидерите в сряда вечер в Технопарка. Причината е че Мадрид не признава Косово, която също е поканена на Софийската среща и вижда в отделянето й от Сърбия прецедент за мераците на Каталуния да получи независимост. Испания ще участва на по-ниско ниво на форума, а останалите четири държави, които не признават Косово – Румъния, Словакия, Кипър и Гърция, ще изпратят лидерите си.

ЕС планира да повтори Софийската среща през 2020 г. по време на Председателството на ЕС на Хърватия, като отново събере балканските лидери, за да види докъде е стигнало сближаването и правенето на реформи.

"Това че ЕС подновява връзките си с Баканите, само по-себе си има положителен ефект, но в региона има още много работа за вършене и тя е в ръцете на националните елити, повече отколкото на ЕС", заяви високопоставеният европейски служител.

Според него за момента положителни сигнали като затоплянето на отношенията между България и Македония и определянето на границите между Косово и Черна гора не са достатъчни за преодоляването на европейския скептицизъм към ново разширяване на Съюза.

Преди срещата ЕС-Западни Балкани в четвъртък, европейските лидери ще се съберат на неформална вечеря, на която са поканени и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и първият дипломат на Съюза Федерика Могерини. Очаква се основни теми на масата да бъдат европейската реакция на решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран и налагането на мита за вноса на стомана и алуминий. Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей ще говорят как да се излезе от развалянето на иранската ядрена сделка, а еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом готви аргументи какво да се прави с търговията между ЕС и САЩ.

Европейските лидери ще обсъдят и напрежението между Израел и Палестина в Газа и евентуално Дъблинската реформа на европейското законодателство за миграцията. Последната е приоритет на Българското председателство и се очаква премиерът Бойко Борисов, който е домакин на вечерята да говори по темата. Лидерите ще говорят и за цифровия пазар, особено за обработката на големи бази данни, както и за предложението на френския президент Макрон за създаване на Европейски съвет за иновации, който да разпределя парите към заслужени проекти. Еврокомисията облече в законодателно предложение идеята само ден преди срещата на лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase