Снимка: Reuters
fallback

Ислямисткият терор удари Брюксел; няколко заблудени лица, унесени в кухата си химера, отнеха десетки човешки животи в идиотската си саможертва, пише белгияският "Еко". Хората знаеха, че това ще се случи, от месеци в Белгия заплахата се усещаше, посочва "Соар".

Медиите в Белгия поставят днес въпроси и представят редакционните становища за вчерашните атентати в Брюксел, обединени в мнението, че е настъпила коренна промяна.

Свикнахме с приближаващата заплаха, но се надявахме терористите да се откажат от намеренията си или да бъдат обезвредени, допълва "Либр Белжик". Изданията от групата "Сюд прес" посочват, че датата 22 март бележи вододел в историята на Белгия. Допълва се, че вчерашните атентати в Брюксел са най-кървавите в страната от Втората световна война насам.

Oще по темата

Френскоезичните белгийски издания отбелязват нуждата от повишаване на присъствието на полицията и военните на обществени места, от укрепването на разузнаването, както и от предоставянето на правоохранителните служби на средства за пресичане на потока с пари към терористите. Войната с тероризма никога няма да свърши, може би е добре да се въоръжим, за да защитим обществото, добавят френскоезичните издания.

От фламандската преса вестник "Тейд" определя вчерашните събития като "начало на нова епоха", в която чувството за несигурност преследва навсякъде. Досегашните мерки за сигурност са недостатъчни, просто да се показва сила е безплодно. Младите поддръжници на "героите от Сирия", т.е. на терористите, са огромен обществен проблем. Няма да ограничим тероризма, ако всички, включително и мюсюлманите, не се обединим в общ подход, допълва изданието.

"Стандарт" коментира, че "повече нищо няма да бъде същото". Животът ни ще премине все повече в сянката на мерките за сигурност и ограниченията на личния ни живот и свободата да се движим. Във време на война законите са други, а това е война. В тази война нашият противник не признава никакви правила, допълва вестникът.

"Морхен" определя като основен въпроса как белгийците ще впишат промяната в живота си в нормите и ценностите на обществото, изградено на основите на откритост, свобода и равенство. "Ласте нюс" пише, че датата 22 март е белязала катастрофа и ще бъде запомнена в страната като "най-мрачния ден от началото на века".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

Войната с тероризма никога няма да свърши! А при това разтваряне на ножицата между бедни и богати, какъв терор ще има предполагате ли ? За сега е само между народи.

26

Анонимен

преди 8 години

Европа и САШ сами си създадоха този тероризъм.С прекаленаат либерастия, прекалената толеранстност и в същото време - с желанието да се м(есят в политикаат на Третия свят и да бутат светски диктатори.АКо сега управляваха Када, Садам и Мубарак нямаше да има ИД и вълни от емигранти къмв ( ЕВропа. Ако не бяха толкова толернатни към емигрантите а гибяха наритали още преди година други щяха да са нещата.....

25

Джон

преди 8 години

До Гергана КолеваТова не е омраза а гняв, гняв най-вече срещу сатанинските марионетки и слуги на дявола, членуващи в тайни общества които нарочно направиха така, че Европа да бъде залята с диваци. Гняв и срещу самите диваци. Ако отидете мъже, жени и деца да ги питате защо, то резултата ще е следния - мъжете ще бъдат избити, жените изнасилени и заробени а децата ще им промият мозъците и ще ги превърнат в малки терористи. Тези идеологии на "деца на цветята" са самоубийство, само сила и бой за тия

fallback