Снимка: RTL

Атентаторите на брюкселското международно летище, където при две експлозии тази сутрин загинаха най-малко 14 души, са носели бомбите в куфари на колички, каза пред журналисти тази вечер кметът на община Завентем, където е летището.

 "Те са пристигнали с такси и са носили куфари, в които са били бомбите. Поставили са куфарите на колички. Първите две бомби са избухнали. Третият също е поставил куфара си на количка, но вероятно е изпаднал в паника и бомбата не е избухнала", каза кметът, цитиран от Франс прес.

Белгийската федерална прокуратура също спомена за трима нападатели, от които само третият е жив и е активно издирван, добавя АФП.

Белгийските власти търсят мъжа, чиято снимка бе разпространена днес като заподозрян за атентата на брюкселското летище "Завентем", предаде Ройтерс. Снимката е от камерите за наблюдение. Мъжът с шапка и светло яке върви с още двама заподозрени, облечени в черно, за които се предполага, че са се взривили тази сутрин и са убили най-малкото 10 души.

Двамата тъмнокоси мъже бутат колички за багаж, в които има черни куфари. На кадъра се вижда, че и двамата имат черна ръкавица само на лявата ръка, отбелязва Франс прес.

Според цитирани от ТАСС медии е възможно терористите да са оставили лявата си ръка свободна, за да задействат взривни устройства.

На пресконференция федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов каза, че активно се издирва мъжът с шапката и светлата дреха.

В цялата страна се извършват полицейски операции. Полицията призова гражданите да съобщят, ако имат информация за издирвания.

По-късно правителствен източник съобщи, че третият заподозрян е бил видян да тича, напускайки сградата на летището, пише БТА.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase