Снимка: Reuters

Повечето германци нямат доверие на гръцкото правителство, че ще приложи новите реформи, като повечето от тях се противопоставят на отпускането на трета финансова помощ на Атина, показва проучване, цитирано от гръцкото издание нюз.ин.

Още по темата

Анкетата е направена по поръчка на авторитетния германски в. "Ханделсблат". Близо 84 на сто от запитаните германци са казали, че не вярват, че реформите, гласувани от гръцкия парламент ще бъдат ефикасно приложени.

57 на сто от германците са заявили, че не са съгласни с третия спасителен пакет за Гърция, а 51 на сто от тях оспорват позицията на МВФ за необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг.

47 на сто от германците одобряват твърдата линия, следвана от финансовия министър Волфганг Шойбле, а 41 на сто одобряват поведението на канцлерката Ангела Меркел и го възприемат като компромисно.

Междувременно ръководителката на екипа на МВФ в Атина Делия Велкулеску обяви, че фондът ще участва в евентуално финансиране на Гърция, след като се вземе решение за облекчаване на нейния дълг.

МВФ оказва натиск върху европейците да бъде облекчен гръцкият дълг, като изтъква, че ще участва в новата гръцка помощна програма, ако бъдат предприети стъпки, за да може дългът на страната да стане жизнеспособен, уточнява Ройтерс.

"С нетърпение очакваме да работим с гръцките власти, за да доразвием икономическата програма съвместно с европейските партньори, така че да бъдат взети решения за облекчаване на гръцкия дълг, което ще позволи той да стане жизнеспособен", каза Велкулеску.

Занапред МВФ очаква от гръцките власти "по-подробно разработена програма /за реформи/, а от европейските партньори на Атина - да вземат решения за облекчаване на дълга", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase