Снимка: flickr

България може да бъде помолена за втори заем за Гърция, ако новата спасителна програма за Атина не бъде приета до 20 август.  Именно до тази дата Гърция трябва да плати 3,2 млрд. евро на Европейската централна банка, за да не изпадне във фалит.

Европейската комисия съобщи днес, че финансовите министри от еврозоната, които трябва да се произнесат по програмата утре, са поискали да им се представят два начина за решение с плащането.

Още по темата

Първият е одобряването на спасителната програма, при което заемът ще дойде от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм. Вторият е парите да се вземат от друг фонд – Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС), в който участват и страните извън еврозоната.

Той вече беше използван преди няколко седмици, когато 28-те, включително България, дадоха 7 млрд. евро от ЕМФС. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че България е била против да дава пари на по-богатата Гърция. Великобритания и Чехия също са опонирали на идеята.

Няколко дни по-късно обаче, в Народното събрание Борисов уточни, че има "абсолютни гаранции, че един български лев няма да бъде похарчен заради гърците. Просто участваме в един механизъм".

Малко след това ЕС промени правилата на ЕМФС, чрез които страните от еврозоната дадоха гаранции за цялостно компенсиране на държавите, които не използват общата валута в случай на неплащане на длъжника.

Говорител на Европейската комисия категорично отказа днес да обяви коя от двете възможности ще поддържа нейния вицепрезидент Валдис Домбровскис пред финансовите министри от еврозоната в петък.

Тази вечер се очаква гръцкият парламент да одобри споразумението с международните кредитори, което беше договорено "по принцип" във вторник.

Утре следобед финансовите министри от еврозоната ще съберат в Брюксел, за да се произнесат по спасителния план. Говорител на Еврокомисията заяви, че той е за 3 години и размерът му няма да надхвърли 86 млрд. евро, но отказа да назове конкретната сума.

Според наши източници тя ще възлезе на €91.7 млрд. (€85.5 млрд. помощ + €6.2 млрд. приходи от призатизация). Първото плащане по нея ще е още този месец.

Няколко държави от еврозоната вече изразиха резерви по предложението, включително Испания и Финландия, които смятат, че е нужно още време за изглаждане на детайлите.

Германия подкрепи проектопрограмата, но поиска време да го проучи, преди да прецени дали да го предложи за одобрение на Бундестага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase