Снимка: flickr

Новата програма за помощ на Гърция може да бъде в размер между 82 и 86 милиарда евро, съобщава Франс прес, позовавайки се на получен проектодокумент от срещата на Еврозоната.

"Еврогрупата отбелязва необходимостта от програма за финансиране в размер между 82 и 85 милиарда евро, както е потвърдено от институциите", се посочва в документа.

Още по темата

Еврогрупата обаче призовава тройката международни кредитори на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) да проучат евентуалното намаляване на тази сума.

Проектодокументът е предложен на 19-те лидери на Еврозоната, които се събраха на извънредно заседание тази вечер с надеждата за постигане споразумение, което да позволи на Гърция да запази еврото като валута.

Същевременно министрите на финансите на Еврозоната не изключват възможността за временно излизане на Гърция от валутния съюз, в случай , че не бъде постигнато споразумение с Атина.

"В случай на провал на опитите за постигане на споразумение, на Гърция ще бъде предложено да договори бързо временно излизане от еврозоната, с възможност за преструктуриране на нейния дълг", се казва в текста.

Този пасаж обаче е поставен в скоби, което означава, че не е получил подкрепата на финансовите министри на всички държави от Еврогрупата и се нуждае от одобрението на лидерите на Еврозоната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще има разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в кулоарите на срещата на върха на еврозоната тази вечер в Брюксел, предаде Ройтерс, като се позова на представител на гръцкото правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase