Снимка: БГНЕС

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял ден, докато се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше задържан почти веднага - 71-годишният писател от град Левице Юрай Цинтула.

Юрай е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице. Клубът се събирал в местната библиотека и е бил съставен предимно от възрастни хора. Пред словашкия сайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова заяви, че е шокирана от стрелбата. Тя описва 71-годишния стрелец като нормален. Помагал на библиотеката и бил дългогодишен член на литературния клуб. В младостта си бил "бунтар".

Литературен клуб "Дъга" се състои от 23 члена. Един от тях се кандидатирал за депутат от екстремистката Словашка народна партия през 2022 г.

Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели. Оттам вчера направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо.

71-годишният мъж е свързван и с проруската групировка "Словашки наборници". От групировката са споделили негова снимка във фейсбук през 2016 г. Под снимката самият Юрай разказва какво го е привлякло да се присъедини към групировката.

"Възможността да се действа без заповеди от държавата" е една от причините на Юрай Цинтула твърди, че в Европа пристигат "стотици хиляди мигранти и наборниците искат да защитят Словакия от тяхното влияние".

В друг пост той пише, че държавата не може да защити гражданите си и затова самите граждани трябва да защитават обществото, преди то да се "напълни с криминални елементи".

Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена "Движение срещу насилието".

През есента на 2022 г. "Словашките наборници" обявиха, че прекратяват дейността си. В миналото те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска пропаганда. Те се застъпваха за Путинова Русия, критикуваха Запада и Европейския съюз, мобилизираха се срещу мигрантите и атакуваха медиите и неправителствените организации.

Последната информация за състоянието на премиера Фицо е от четвъртък сутринта. Местни медии съобщават, че той е дошъл в съзнание. Той е претърпял операция, която е продължила няколко часа.

Неговият заместник Роберт Калиняк обяви, че Фицо е стабилен, но все още е в тежко състояние, а нараняванията му са сериозни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase