Снимка: архив, Reuters

Проектът на подготвяното споразумение на Гърция с ЕС предвижда преструктуриране на дълга чрез замяна на краткосрочните кредити за дългосрочни. Това се казва в анализ на гръцкия министър на икономиката Йоргос Статакис, публикуван във в. "Авги", предаде ТАСС.

Още по темата

По думите на министъра споразумението, което правителството се надява да сключи с кредиторите, предвижда замяна на краткосрочните кредити, сроковете за погасяване на които изтичат през 2015 -2018 г., за 30-годишни заеми, което представлява минипреструктуриране на гръцкия дълг.

Споразумението предвижда нов дългосрочен кредит от Европейския механизъм за стабилност, който трябва да замени краткосрочните заеми от МВФ и ЕЦБ, отбеляза Статакис.

Той предупреди за трагични последици в случай на излизане на Гърция от еврозоната (т. нар. GRExit).

"Това не е неясна заплаха, а реална възможност, която може да се реализира веднага в случай на срив на преговорите", подчерта министърът на икономиката.

Според него GRExit в сегашните условия ще означава банкрут с драматични последици, като например обезценяване на 50 процента от спестяванията на гърците, намаляване на заплати и пенсии, обезценяване на активите на хиляди гръцки предприятия.

"Правителството няма да може да се справи политически при подобен развой на събитията", настоя министърът.

В същото време социологическо проучване сочи, че общо 84% от гърците искат да запазят еврото.

Едва 12% от анкетираните предпочитат връщане към драхмата. Проучването е извършено от социологическата агенция Метрон аналисис за в. "Параполитика".

Въпреки че повечето участници в проучването са казали, че искат запазване на еврото, 55 процента са посочили, че гласуването с "не" на референдума миналата седмица е било правилно.

Най-голяма остава подкрепата сред гърците за партия СИРИЗА - 45,6 на сто от анкетираните са казали, че биха гласували за формацията на премиера Алексис Ципрас.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase