Снимка: МС

Трябва отново да върнем темата за Шенген в дневния ред. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който се срещна тази сутрин в централата на Европейската народна партия (ЕНП) с председателя на организацията Жозеф Дол в присъствието на вицепремиера Меглена Кунева и на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Борисов и Дол съобщиха, че сред обсъдените на срещата им теми е бил проектът за газопровода "Южен поток". Няма да се поддадем на пропагандата на Владимир Путин в България и в останалата част на Европа, заяви по този повод Дол.

Ще устоим на неговия натиск. Трябва да бъде взето решение на европейско равнище по този въпрос, добави той.

Още по темата
Надявам се да получа по-ясно становище от ЕК, заяви по темата за газопровода премиерът. Бях възмутен от изказването на една говорителка и се надявам началниците й да я смъмрят тази госпожа за това, че ЕК само наблюдавала "Южен поток". Напротив, четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на Комисията. Друг въпрос е дали имаме право (на компенсации от спирането на проекта бел.р.), дали в договора е записано. Искам от ЕК по темите да ми се отговаря с "Да" и "Не" - това може, това не може. В едно г-н Путин е прав - че има отговор "да" и отговор "не", но трябва да се каже точно и навреме, ясно. Неслучайно той визираше само България, посочи Борисов по повод обясненията на руския президент, че проектът спира заради нашата страна.

Попитан дали България ще търси компенсации от ЕК, Борисов коментира, че ЕС не работи като Капалъ чарши.

Първо ще им покажем и им показваме, че възстановяваме доверието във всички наши разплащателни агенции и ги привеждаме в съответствие на европейските програми и договори, за да бъдат сигурни, че нито едно евро няма да отива в някакви схеми. Трябва да ги убедим, че вече сме други. Оттук нататък следват политически решения дали има безвъзвратно загубени пари поради огромния натиск в региона да се пренасочат, или поне неусвоените да усвоим, като получим малко повече време, допълни той по повод средствата за нашата страна от еврофондовете.

Не мога да приема, че когато от Гърция и Турция идва газ от същото находище, това е диверсификация. Това са допълнителни пречки при идването на газа в България, коментира Борисов. Още ме боли, че България беше заобиколена от "Набуко". Ако сега имахме "Набуко-Запад", въобще нямаше да имаме проблем, поясни премиерът, цитиран от БТА.

На въпрос дали не се обсъжда нова форма на коалиционно управление в България с присъствието на Станишев в сградата на ЕНП, Борисов отговори, че това е абсурд. Борисов уточни, че Станишев е присъствал на днешната среща по негова покана. За коалиции въобще не сме говорили, но считам, че това е правилното - лидери на големи партии и хора с авторитет да демонстрират единство и разбиране, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase