Снимка: архив, БТА

България е сериозна държава и не би трябвало достъпът до документацията за „Южен поток“ да е проблем. Това обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Коментарът му идва ден след като премиерът Бойко Борисов обясни, че не може да получи договорите за проекта, и поясни, че и предишни правителства не са ги виждали.

Още по темата
„Не съм деловодител в Министерството на енергетиката, но България е сериозна държава и това не може да бъде проблем“, каза Дончев. Според него не е сериозно и държавата да няма достъп до документация в дружество, в което тя държи 50 процента от собствеността.

Дончев обясни и че държавата следи ситуацията с наводнените райони и информира Борисов, който е в Брюксел за разговори по съдбата на „Южен поток“. Министрите Теменужка Петкова и Десислава Танева, зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, шефът на Гражданска защита комисар Николов и други вече пътуват към засегнатите райони, стана ясно от думите на вицепремиера.

Дончев съобщи, че досега няма данни за жертви, но има данни за материални поражения. Има залети къщи, мазета и пътища. „Министрите ще бъдат там след няколко часа. Надявам се държавната машина да работи с необходимото темпо. Следим ситуацията отблизо“, каза още Дончев.

Той съобщи още, че е информиран, че няма екстремни рискове от наводненията.

Вицепремиерът припомни, че в средата на годината бяха отпуснати допълнителни 50 млн. лв. за бедствия, но те са недостатъчни, защото щетите са в пъти по-големи.

В момента в Брюксел държавата договоря механизма, по който ще бъдат отпуснати средства за страната ни от фонда за солидарност на ЕК.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase