Срещата на Пламен Орешарски и Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че тази нощ България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по  външната политика и сигурността. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет, предаде БТА.

Орешарски посочи, че предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, високите постове ще се разпределят и по политически семейства. „Нашата комисарка има шансове да бъде номинирана за върховен  представител на ЕС. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство“, каза Орешарски.

Още по темата

„Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства“, уточни премиерът.

В отговор на въпрос той поясни, че няма мандат да предложи Георгиева за какъвто и да било пост, но че за този ще я подкрепи. „Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто“, заяви Орешарски.

„По-логично е редовно правителство да направи номинацията. Доколкото следващото редовно правителство ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно, ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Не е фатално, ако се забавим като държава, но не е хубаво“, коментира премиерът.

Той заяви, че ще има консултации с партиите за това кой да бъде българският еврокомисар. „Добре е те да се проведат до края на месеца“, добави министър-председателят Орешарски.

По-рано днес Пламен Орешарски се срещна с избрания бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата  са коментирали приоритетите, представени вчера от Юнкер и са разговаряли по въпросите от дневния ред на днешния Европейския съвет.

По повод тази среща Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase