Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

В навечерието на днешния специален Европейски съвет, на който се очаква държавните и правителствените ръководители от ЕС да определят следващия върховен представител по външната политика и сигурността, тази сутрин белгийската преса представя двете основни (според медиите) кандидатки – българския еврокомисар Кристалина Георгиева и италианския външен министър Федерика Могерини.

Европейският съвет ще обсъди тези две имена, освен ако няма и друго предложение, но решението се очаква да бъде съобразено с желанието на новоизбрания председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който се стреми към възможно по-голям брой жени в ЕК, се посочва в информацията. В съпътстващ редакционен коментар се допълва, че предложенията за еврокомисари досега разочароват заради липсата на достатъчно жени.

Кристалина Георгиева е представена като фаворита на Юнкер за поста и като "много сериозен кандидат". Допълва се, че тя отговаря на повечето изисквания, необходими за координирането на външната и отбранителната политика на ЕС. Отчита се, че в настоящото си качество тя познава множество важни политици по света. Опитът й на международното поле се допълва от вещината й да борави с числа в момент, когато икономиката остава трън в петата на Европа, се посочва в статията.

Отбелязва се, че Георгиева не е носител на ярка политическа окраска, макар да е причислявана към християндемократите, а не към социалдемократите. Предимството на Георгиева пред Могерини е основно опитът. За Георгиева слабост трудно може да бъде отчетена, тя бива възприемана като един от успехите на комисията на Жозе Барозу, пише в материала.

Федерика Могерини е представена като "протежето на италианския премиер Матео Ренци". Повтарят се твърденията, че държави от Централна и Източна Европа са против нейната кандидатура, както и че отношенията й с Русия са твърде близки. Въпреки че е енергична, липсата на опит при нея е сериозен недостатък, тъй като Европа се нуждае от върховен представител, който вниква надълбоко в залозите на международната политика, се казва в статията. Допълва се, че според злите езици Могерини дължи напредъка си основно на своя пол, тъй като Ренци е целял да състави правителство, в което половината министри да са жени.

Отбелязва се, че Могерини влиза в италианската политика едва през 2008 г., като последователно става член на парламентарната комисия по външна политика и отбрана и председател на италианската делегация към Парламентарната асамблея на НАТО. Отчита се, че вижданията й по повод разпространението на ядреното оръжие съвпадат със становището на президента на САЩ Барак Обама. Статията завършва с обобщението, че очакваният днес избор ще бъде определящ за мястото на ЕС на международната сцена.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase