Найджъл Фараж. Снимка: Reuters

Председателят на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж обвини ЕС за пряката му роля в преврата срещу може би корумпираното, но демократично избрано украинско правителство. Той направи този коментар в изборната нощ в пряк видеомост с Европейския парламент в Брюксел.

„Една от историческите грешки на ЕС бе разширяването прекалено на изток. Това, съчетано с правото на свободно движение на хора, които например в Румъния получават девет пъти по-ниски минимални заплати от възнаграждението във Великобритания, обяснява това движение на хора“, каза Фараж.

Още по темата
Той изрази притеснение от „разширяващата се външна политика на ЕС. Това видяхме в Украйна, през последните 10 години украинците получаваха от ЕС и НАТО посланието, че страната им може да стане част от Общността и от пакта. ЕС изпрати на украинците фалшиво послание на надежда, особено в западната част на Украйна“, посочи британският политик.

„Обвинявам ЕС, че имаше пряка роля в преврата срещу може би корумпираното, но демократично избрано украинско правителство. Ако ръчкате руската мечка с пръчка, не се изненадвайте, че тя ще реагира“, коментира Фараж.

Резултатите на ЮКИП ще предизвикат политическо земетресение, добави той. Според данните досега неговата партия печели историческа победа на британските избори.

Винаги е имало скептицизъм в Европа, но той нарасна след допуснатите грешки, особено в еврозоната, и отражението им в средиземноморските държави от ЕС, добави Фараж. Друга грешка бе приемането в ЕС на страните от бившия съветски блок и предоставянето на гражданите им на правото на свободно движение, допълни той. Това изглежда са двете най-големи грешки досега, посочи още той.

Според Фараж през последните пет години тези грешки ясно са проличали, затова „ще имаме доста евроскептици в следващия ЕП“.

„Ще видим дали това ще повлияе на политиката на ЕС, но със сигурност ще се отрази на вътрешната политика, особено в Северна Европа. Досега европейската интеграция изглеждаше неизбежна, но независимо дали ви харесва, мисля, че това приключва с резултатите от тази нощ“, посочи британският политик.

Според Фараж това, че влизането на държавите в еврозоната не доведе до никакви предимства, породи евроскептицизъм. „Северните държави изглежда ще трябва постоянно да бъркат в джобовете си. Еврото раздели Европа на Юг и Север, изглежда европейският проект трябва да бъде прекратен. Вижте как въпросът за еврото раздели Гърция и Германия, а това бе проект за обединение“, коментира Фараж.

„Европейският проект е заченат в лъжа - че ще бъде за търговия и сътрудничество, а на хората не беше казано, че целта е създаването на Съединени европейски щати. През 2005 г. Франция и Холандия отхвърлиха конституцията на ЕС, много други щяха да направят същото, ако имаха възможност, и тя бе препакетирана от Брюксел като Лисабонски договор. Искам не само Великобритания да напусне ЕС, а Европа да излезе от тази организация“, заяви Фараж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase