Снимка: БГНЕС

Това е писмо, което можеше да промени хода на европейската история. Но ако беше изпратено.

В началото на юни 1944 г. огромна армада се събира на южния бряг на Англия със задачата да освободи Франция и въпреки опасенията за изтичане на информация от френския лагер, британският министър-председател Уинстън Чърчил кани генерал Шарл дьо Гол да лети до Лондон с личния си самолет от Алжир.

При пристигането си във Великобритания Де Гол, лидерът на свободните французи, е осведомен за сеизмичните събития, които щели да се разиграят след часове – кацането на плажовете на Нормандия в Деня Д, което се състоя преди 80 години.

Но нещата не вървели по план. Раздразненият Чърчил, разгневен в кабинета си на Даунинг стрийт, започва да пише с писалката си върху хартия, само часове преди инвазията да започне, за да напише писмо, което със сигурност ще сложи край на политическата кариера на Де Гол.

В писмото, открито сред документи, съхранявани в Националния архив в Кю преди честването на 80-ата годишнина във Франция следващата седмица, той наказва Де Гол, че не е искал да държи реч преди кацането и че е блокирал изпращането на френски офицери за връзка, които да придружат съюзническите войски във Франция.

Генералът отстъпил, поне отчасти, и по двете точки, така че писмото от две страници никога не беше изпратено. Но яростта на Чърчил по време на писането става ясна. Той осъжда "отвратителния характер на действията на Де Гол" и заплашва да "изясни на света, че личността на генерал дьо Гол е единственото и основно препятствие между великите демокрации на Запада и народа на Франция".

"Генерал дьо Гол, много съжалявам, че отказахте да се присъедините към другите заинтересовани Обединени нации в предаванията, които трябва да бъдат изнесени в началните фази на тази велика и в много отношения уникална битка", пише Чърчил. "Опитвах много усилено в продължение на четири години да създам някаква разумна основа заприятелство с вас. Вашето действие в този момент ме убеждава, че тази надежда е напразна.

Чърчил продължава: "Ако нещо може да направи нещата по-ясни, това е вашият отказ да позволите на 120-те френски офицери за свръзка, които са били толкова внимателно обучени, да отидат с англо-американските армии във Франция и вашата заповед към тях да напуснат силите за освобождение. Какъвто и курс да предприемат, по никакъв начин не намалява отвратителния характер на вашите действия и намирам за свой дълг да ви кажа, че при първата удобна възможност, имайки предвид военните операции, ще изясня на света, че личността на генерал дьо Гол е единственото и основно препятствие между великите демокрации на Запада и народа на Франция, на чието спасяване те идват, независимо от цената."

Чърчил завършва писмото:

"Не мога да си представя никаква полезна цел да останете по-дълго и че самолетите ще бъдат на ваше разположение утре вечер, ако времето позволява."

Ако беше изпратено, това писмо със сигурност щеше да отбележи определящ разрив с Френския комитет за национално освобождение, председателстван от Де Гол, който имаше аспирации да бъде временно правителство на освободена Франция.

Въпреки това, преди да бъде изпратено, френският лидер се съгласил да изнесе реч във франкофонската служба на Би Би Си, макар и по-късно през деня, отколкото се надявали съюзниците. Той също така разрешил на 20 от първоначалните 120 френски офицери за връзка да се присъединят към съюзническите сили, докато те щурмували плажовете на Нормандия. В горната част на черновата на писмото на Чърчил, с главни букви и със син молив, е отбелязано "ДА НЕ СЕ ИЗПРАЩА".

Епизодът предлага красноречиво вникване в бурните отношения между съюзниците, особено американците и французите. Спорът в навечерието на денят Д бил предизвикан от сблъсък по-рано през деня, не с Чърчил, а между Де Гол и върховния главнокомандващ на съюзническите експедиционни сили генерал Дуайт Айзенхауер.

Де Гол поискал пренаписване на собственото предложение на Айзенхауер за деня на Д, след като го видял за първи път на 5 юни. Той искал Айзенхауер да каже, че френските власти ще възстановят гражданското управление, осигурявайки роля на това, което Де Гол смята за свое временно правителство, докато американският генерал планира да се ангажира с нови избори, когато Франция бъде освободена.

Искането на Де Гол било както неприемливо за съюзниците, така и дошло твърде късно. Листовките от предаването на Айзенхауер, които трябвало да бъдат разпространени из Нормандия, вече били отпечатани. Обратно в Белия дом, президентът на САЩ Франклин Рузвелт бил категоричен, че Де Гол не трябва да се третира като президент на Франция, докато французите не отидат до урните.

Тази буря отминала, но отношенията останали трудни по време на войната. Преди скандала Чърчил се съгласил, че Де Гол може да посети Нормандия скоро след нашествията на амфибиите. В писмо до генерал Бърнард Монтгомъри, командир на всички съюзнически сухопътни сили по време на операция "Овърлорд", Чърчил пише извинително на 13 юни: "Трябва да ви наложа посещение на генерал дьо Гол утре".

В бележка до външния министър по това време, Антъни Идън, Чърчил отбелязва още: "Не забравяйте, че няма капка щедрост в този човек, който иска само да се представя за спасител на Франция в тази операция без нито един френски войник зад гърба му. Вие знаете причините, поради които го доведохме тук и че те се появиха от чисто рицарство към неговата нещастна страна, за да им разкажат за битката, преди да е започнала; и че той смяташе, че сме го докарали тук само за да го накараме да направи предаване в подкрепа на това."

През септември 1944 г. Де Гол се завръща в Париж и е признат от съюзниците за президент на временното френско правителство. Впоследствие той е избран за президент през 1946 г., но подава оставка две години по-късно, твърдейки, че му липсва достатъчно власт в управлението. Той се завръща едва през 1958 г., за да оглави ново извънредно правителство, след като бунт в Алжир доведе до тежка политическа криза. Де Гол, който почина през 1970 г., поддържа тежките си отношения с Великобритания до края на кариерата си, налагайки вето на молбите на Обединеното кралство за присъединяване към Европейската икономическа общност, предшественика на ЕС, както през 1963 г., така и през 1967 г.

Очаква се около милион души да присъстват на честването на Деня Д във Франция в сряда и четвъртък, включително президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase