Дейвид Камерън. Снимка: архив, Reuters

Деветдесет активисти на британската Консервативна партия призовават премиера Дейвид Камерън да остави граничния контрол за българи и румънци, позовавайки се на "дестабилизираща" ситуация за страната, съобщава агенция ЕФЕ.

В писмо до Камерън консерваторите предлагат след отпадането на ограниченията за достъп до британския трудов пазар на граждани на двете страни от 1 януари Лондон да прибегне до общностна клауза, за да се избегне масов приток на имигранти.

Посланието е написано от председателя на т. нар. група на близките до народа "консервативни бази" (Conservative Grassroots) Робърт Улард и е подкрепено от председателите и активистите на консервативни асоциации в различни части на страната.

В него се посочва, че може да бъде използвано такова средство, за да се попречи на "масова имигрантска вълна, много вредна и дестабилизираща" за Обединеното кралство.

Клаузата позволява на страните от ЕС да контролират границите, ако има "сериозни смущения на пазара на труда", отбелязват консерваторите, като подчертават, че според тях Великобритания се нуждае от "пространство и време", за да намали високото равнище на младежка безработица от 21 на сто.

Още по темата

Подписалите писмото допълват, че предпазна клауза към договорите за присъединяване на двете страни към ЕС позволява въвеждане на временни рестриктивни мерки, ако някоя страна членка преживява "сериозни сътресения" на пазара на труда и смята, че може да бъде изправена пред такива сътресения.

Така според консервативната група Лондон би могъл да продължи ограниченията до 2018 година. Според тях масов приток на българи и румънци може да се отрази на дейността на обществените служби в момент, когато икономиката на страната е изправена пред предизвикателства.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase