Снимка: БТА

Страховете от имиграционна вълна пораждат истинска политическа буря във Великобритания, отбелязва в пространен анализ Асошиейтед прес по повод отмяната на трудовите ограничения за българи и румънци във Великобритания и в останалата част на ЕС от 1 януари догодина.

Хората от тези две страни са обрисувани като джебчии, които ще откраднат британските работни места. Вестниците и политиците се страхуват, че нова вълна от имигранти ще дойдат в страната да просят, а по-младите имигранти ще породят размирици. Някои дори ще се опитат да продадат бебета си.

Месеци наред британски таблоиди повтаряха какви ужаси ще последват след 1 януари 2014 г., когато ограниченията бъдат вдигнати. Медиите предупреждават за масово преселение на бедни и безработни от двете балкански страни.

Британският в. "Дейли мейл" излезе неотдавна с разказ, че от януари отдалечено румънско село, където се твърди, че всеки се готви да замине за Великобритания, ще опустее и в него ще остане само една коза. Друго издание цитира британски консервативен депутат, който казва, че Великобритания ще внесе престъпници от 1 януари и посочва, че повечето от джебчиите по улиците на страната идват от Румъния.

Още по темата

АП се спира и на усилията на британското правителство да затегне правилата за достъп до социалните помощи и добавя, че тези усилия затрудняват отношенията на страната с ЕС.

Крайнодесни политици спечелиха симпатиите на избирателите с аргумента, че чужденците, основно източноевропейците, наводняват британския пазар на труда с евтина работна ръка и експлоатират системата за социални облаги на страната. Като пример се посочва Британската партия на независимостта, която използва темата, за да подкопае подкрепата за партията на премиера Дейвид Камерън.

В отговор на това Камерън втвърди неотдавна риториката по въпросите за имиграцията и побърза да наложи ограничения, които ще попречат на новите имигранти да искат веднага социални помощи във Великобритания.

В анализа се припомня, че Камерън неотдавна е разгневил европейските лидери с настояване за промяна в правилата за свободно движение на работници в блока. Според него промяната ще спре масовата миграция от по-бедните към по-богатите страни членки.

В статията се цитира отец Силвиу Петре Пуфулете от Румънската православна църква в Лондон, според когото дебатът относно имигрантите се води само за да могат политиците да повишат популярността си.

В анализа се припомня, че във Великобритания вече работят над 100 000 българи и румънци - въпреки ограниченията, отпадащи на 1 януари.

Великобритания е обвързана от европейските правила и е безпомощна да увеличи срока на ограниченията. Това предизвиква раздразнение сред онези, които смятат, че страната им вече е предоставила прекалено много власт на бюрократите в Брюксел.

Всичко това се случва в момент, в който Камерън обеща национален референдум относно британското членство в ЕС, ако неговата партия спечели следващите парламентарни избори.

В анализа се акцентира, че никой не е направил точни прогнози колко българи и румънци ще дойдат в страната. Мнозина британци обаче смятат, че много българи и румънци ще предпочетат тяхната страна заради щедрата социална система.

По-рано тази седмица Центърът за икономически и бизнес изследвания подчерта, че един от факторите Великобритания да засенчи Германия като най-голяма икономика в Европа до 2030 г. ще бъде непрестанната имиграция. Но този аргумент не спря британските медии да насочват вниманието си върху безработицата и бедността в части на Румъния и България, като най-любимата тема за вестниците е въпросът за бедността на ромите в тези две държави. Таблоиди вече обвиниха ромите, живеещи във Великобритания, в широк спектър от престъпления, от опити за продажба на бебета до ядене на котки, припомня авторката на статията.

В нея се припомня, че инциденти с бездомни румънци във Великобритания са принудили полицията да прати екипи в Румъния, за да обезкуражи местните да не тръгват за Великобритания, без да имат гаранции за работа.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase