Жозе Барозу. Снимка: Reuters
fallback

България и Румъния няма да влязат в шенгенското пространство на 1 януари 2014  година. Това е заявил председателят на Европейската комисия Жозе Барозу пред френската телевизия ТФ1, съобщи на пресконференция днес говорителят на ЕК Фредерик Венсан в отговор на въпрос.

Както е известно, на 1 януари догодина според общоевропейското законодателство и договорите за присъединяване към ЕС на България и Румъния окончателно отпадат всички съществуващи досега пречки за наемането на работа на българи и румънци в ЕС. Въпросът с приема на България и Румъния в Шенген е отделен и неговото решение зависи от Съвета на ЕС, който все още не е постигнал единодушие.

Oще по темата

Позицията ни не се е променила - Румъния и България според нас са готови да бъдат приети в Шенген, уточни Венсан. Когато погледнем обаче настоящата ситуация в ЕС, много е вероятно двете страни да не бъдат приети в пространството без граничен контрол от 1 януари догодина, разговорите продължават, заяви говорителят. Това е въпрос, който подлежи на решение от Съвета на ЕС, но нашето мнение е, че двете страни могат да бъдат приети в Шенген, добави Венсан.

В интервюто си за френската телевизия Барозу заявява, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията, Лампедуза, чуждестранните работници. Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока, коментира той. Според председателя на ЕК европейският континент пази в историята си лоши примери за подобни прояви на ксенофобия и шовинизъм. Трябва да избегнем това, добавя той.

Барозу уточнява, че България и Румъния са извън Шенген, макар и технически готови, заради противопоставянето на някои държави от ЕС и липсата на необходимото единодушие (в Съвета на ЕС).

Както британците, които са извън Шенген, българите и румънците също трябва да покажат документи за самоличност, когато пристигат на гарата в Париж, обяснява Барозу пред френските телевизионни зрители.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Шаран -БГ

преди 10 години

Тя /***/ и от ЕС няма да излезе, понеже тъпите Европейци по някакви техни си закони осигуряват на нашите управници пари за КРАДЕНЕ !!!!

41

хахахаха

преди 10 години

***, разби ме с този немски, поне си го пиши на немски, каква е тази глупост. Или преведи на български. Не си на изпит за DTZ. Прояви малко милост към очите ми. MfG

40

Анонимен

преди 10 години

Зад европейския съюз стоят шайка престъпници. Това че сме в тоя невъзможен съюз е грешка.

fallback