Президентите Йосипович и Плевнелиев. Снимка: БТА

България е изпълнила всички технически изисквания за членство в Шенгенската зона без граничен контрол и това е потвърдено от всички проверки на ЕК, обяви президентът Росен Плевнелиев, който днес се срещна с колегата си от Хърватия Иво Йосипович.

В отговор на въпрос държавният глава подчерта, че страната ни е подходила отговорно за адекватната охрана на външните граници на ЕС.

Според Плевнелиев отлагането на членството на България в Шенген не се дължи на технически, а по-скоро на политически причини.

"Технически сме готови и работим ефективно и много по-добре, отколкото други държави на границата си", посочи Плевнелиев и изрази недоумението си от факта, че членството ни в зоната постоянно се отлага и под различен предтекст.

Президентът припомни, че е бил приет компромисен двуфазен вариант на присъединяването ни - първо на въздушните и морските граници, а на по-късен етап и сухоземните граници, но на този етап членството ни буксува.

"Очакваме скорошно решение по Шенген", изрази надеждата си той.

По думите му в случая става въпрос не само за политиката на една или друга държава, а за голямата политика в ЕС, която трябва да бъде политиката на европейската отговорност и солидарност.

"Когато държава като България е действала отговорно, инвестирала е стотици милиони и пази ефективно шенгенските си граници, тя би следвало да очаква европейската солидарност, защото ние търпим и сериозни икономически загуби поради това положение, в което се намираме", отчете държавният глава.

По време на срещата Плевнелиев и Йосипович обявиха, че България и Хърватия се подкрепят взаимно и безусловно по пътя им към Шенген.

Двамата президенти изразиха и подкрепата си за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

На въпрос дали Хърватия е готова да поеме солидарно част от бежанския поток от Сирия президентът Йосипович коментира, че поради естеството на своята история Хърватия е готова да приеме тези хора, като подчерта, че страната му следва изцяло политиката на ЕС и е готова да оказва необходимата помощ според изискванията на ЕС.

"Имаме достатъчно чувствителност както към страданията на тези хора, така и необходимата готовност да им помогнем", категоричен бе хъвратският държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase