Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Лазаринка Р.  вярвала, че Германия е страната на нейното бъдеще и че тук може да бъде щастлива. Но сега тя се оплаква от тази страна и от нейните закони, пише германското списание „Der Spiegel”.

24-годишната Лазаринка емигрирала от България в германския град Щутгарт в края на 2008 година. Започнала работа на черно – като сервитьорка. След около година и половина тя забременяла, а приятелят й я изоставил. Тогава тя нямала пари дори да отиде на лекар. Към края на бременността си Лазаринка загубила и работата си.

Тогава се обърнала към бюрото по труда в Щутгарт. Надявала се, че Германия ще й помогне. Служителите в бюрото обаче й казали, че според германския закон тя няма какво да очаква от държавата. Посъветвали я да се прибере в България.

Вместо това Лазаринка решила да съди Щутгарт.

България е страна членка на Европейския съюз от 2007 година насам. Адвокатът на българката аргументира, че според европейското право Германия е длъжна да подпомага имигрантите от всички страни членки на Европейския съюз по същия начин, по който подпомага и самите германци. По случая работи и Федералният социален съд в град Касел.

Въпросът е дали тя има право да получава социални помощи в Германия като гражданка на Европейския съюз. А зад този въпрос стои още по-големият въпрос какво въобще значи обединена Европа и дали ЕС наистина е общност, в която всеки гражданин има същите права, или ЕС е само един икономически съюз, пише още „Der Spiegel“.

Адвокатът на Лазаринка – Ролф Гутман, иска всички граждани на Европейския съюз да бъдат третирани не еднакво зле, а еднакво добре. Което значи – за всички имигранти да има социални помощи.

И докато този процес тече, министърът на заетостта в Германия Урсула фон дер Лайен призовава младите българи и румънци да търсят работа в Германия. Според нея недостигът на работна ръка в Германия е „Ахилесовата пета на германската икономика“, пише вестник „Der Tagesspiegel“. 

Според нея обаче това би могло да се промени, ако се привлекат повече млади кадри от страните-членки на Европейския съюз, а защо не и извън него.

На Европейска младежка конференция, организирана от  Агенцията по труда и Министерството на заетостта в Германия представители на фирми както и служби по заетостта се обединиха около една цел -  да предлагат образование за млади хора и да привличат вече квалифицирана работна ръка от останалите държави на Европейския съюз.

„От привличането на млади хора от страните членки на Европейския съюз можем само да спечелим. Целта ни е млади хора да заемат работни места тук в Германия. А след това те сами да  решат дали да останат тук или после да пренесат придобитите умения в родната си страна. Това зависи изцяло от това как се чувстват при нас“, сподели и Раймунд Бекер, председател на Управителния съвет на Федералната агенция по заетостта.

В конференцията участваха и представители от държава-членки на ЕС, сред които от Гърция, България, Испания, Португалия, Италия, а вече от няколко дни е пуснат и германският сайт thejobofmylife.de в борбата срещу младежката безработица.

Позицията на Германия е точно противоположна на тази на Великобритания, която в последните дни всячески се опитва да убеди потенциалните имигранти да стоят далеч от Острова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase