Снимка: Reuters
fallback

Частните кредитори на Гърция се отказаха от половината от вземанията се и така държавният дълг на Атина беше намален със 100 милиарда евро, съобщи френският президент Никола Саркози след продължила десет часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

Снощи Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел и директорът на Мeждународния валутен фонд Кристин Лагард се срещнаха с банките кредиторки на Гърция в опит да ги убедят да намалят с повече от 50%  дълга на Гърция.

Общият държавен дълг на страната е 350 милиарда евро.

На срещата в Брюксел беще договорено още средствата на Европейския фонд за финансова стабилност да бъдат увеличени до 1000 милиарда евро от сегашните 440 милиарда. Част от 440-те милиарда вече са заделени за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция.

На срещата на върха са договорени и нови изисквания към банките. За да ги покрият европейските банки трябва да наберат общо 106 милиарда евро допълнително, заяви Банковия регулатор на ЕС.

Изискванията се отнасят за 70 банки. Най-много допълнителни средства за рекапитализация ще трябва да наберат гръцките банки - 30 милиарда евро. Следват испанските банки с 26,16 милиарда евро и италианските с 14,77 милиарда евро. Френските банки трябва да наберат допълнително 8,84 милиарда евро.

От банките се очаква да увеличат капитала си чрез финансовите пазари, макар че в плана на ЕС се предвижда и подкрепа от националните правителства. В краен случай помощ може да дойде от Европейския фонд за финансова стабилизация.

На срещата в Брюксел лидерите на страните от еврозоната приветствали поетите от Италия ангажименти за реформи за подобряване на икономическия растеж, съобщи президентът Ромпой.

Целта на мерките е да намалят огромния държавен дълг на Италия в размер 1900 милиарда евро (120% от нейния БВП), който тревожи пазарите.

                                                                                                                                                                                                        (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

Патилан

преди 12 години

"От гледна точка на Европейците, българите са само полезни ***".Ама с такива политици толкова..... За ЕС ние не сме важни. Те са доволни, да не им изнасяме *** и мутри и да не обвържем случайно пак с Русия, защото тогава няма да може да ни доят повече! Доволни са, да си плащамечленският внос и да ни съсипват икономиката. Доволни са да сме аборигени-роби. Това, че икономически сме зле, че *** престъпност излиза извън контрол, че ни ръководят 22 години мафиоти тях не ги интересува. Казват му "вътрешен проблем" и толкова! Всичко в името на печалбата, всичко в името на парите! Всичко е пари и власт, власт и пари" И са си прави. Не им трябва още една Гърция ! Конграчулейшън(както казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! Конграчулейшън на всички с новият американски президент Плевнелиев!

173

Патилан

преди 12 години

Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка.

172

Патилан

преди 12 години

Гърците ще изнудват ЕС до дупка и каквото и да стане, пак ще са по добре от нас, защото не са дупедавци!!! Гърция ще спре плащанията по дълга, французи, германци и други кредитори ще пият една студена вода и ще отпишат някой и друг милиард. За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата ли.....? Както виждам Еврото става заложник на Гърция, явно те много добре са си направили сметката че ако се случи нещо с тях, еврото ще пропадне омагьосан кръг! Германия налива в пробита каца! Гръцкия пенсионер ще продължи да си получава същата пенсия, социалните им придобивки няма да се променят. Проблема е сега с португалци, испанци и италианци, да не повторят същия ход, че тогава последиците може да са сериозни, а за тях вече парички няма......Ако Гърция фалира жална им майка на еврозоната и от там на Германия. Кралят е гол - еврото също!!! Не е луд тоя които яде зелника, а тоя който му го дава !!! Така хитрите гърци дръпнаха над 100 милиарда евро от МВФ и на финала ще стане, че гърците ще има да връщат, а МВФ да взема, което няма да се случи никога, понеже е на път МВФ, да отиде в историята , тоест небитието!!! После Я камилата, я камиларя....Гърците, много умело са си разработили схемата. Не ги мислете че са глупави!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!Българите да се подготвят да стават слуги на гърците.

fallback