Снимка: Reuters
Представителите на международните кредитори на Гърция ще се върнат в Атина тази седмица и страната ще получи транша от 8 милиарда евро, който ще я избави от фалит следващия месец, заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, цитиран от Reuters.
 
Премиерът Георгиос Папандреу ще изпрати на екипа от така наречената "тройка" – ЕС, Европейската централна банка и МВФ писмо, в което са описани новите мерки за икономии.
 
Тройката поиска писмени гаранции от Атина, че ще изпълни целите, записани в споразумението за отпускането на спасителната помощ от 110 милиарда евро.
 
Според Венизелос финансовите министри от еврозоната ще обсъдят и ще разрешат отпускането на транша, така че да пристигне "навреме".
 
Междувременно премиерът Папандреу се обърна с емоционално изказване към германските бизнес лидери с молба да помогнат на страната му в дълговата криза. Инвестициите им нямало да бъдат в стари грешки, а в бъдещ успех, заяви Папандреу, който е в Германия за разговори с канцлера Ангела Меркел по напредъка на Гърция в свиването на разходите. 
 
Пред германския бизнес премиерът нарече „свръхчовешки“ усилията на Гърция да ограничи дълга си и заяви, че през 2012 г. страната ще има бюджетен излишък. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase