Снимка: Булфото, архив

Бившият вътрешен министър Румен Петков защити настоящия МВР шеф Цветлин Йовчев във връзка със стрелбата в Лясковец, където един полицай загина, а другите трима бяха ранени, след като мъж се барикадира в дома си и откри огън по служители на реда при акция на полицията.

„Ние сме много силни да искаме оставки. Най-исканото нещо в България са оставките, разбира се, и най-рядко даваното. Казвам го като човек, който по собствено убеждение се е оттеглил от Министерството на вътрешните работи. Отговорността се носи от министъра на вътрешните работи, но тук е много важно да се осъзнаят другите три проблема, които аз вече откроявам 3-4 години”, коментира пред "Фокус" бившият МВР шеф.

Той открои проблемите за кадровата политика, липсата на подготовка и системния хаос в нормативната уредба на МВР.

Още по темата
"Не може от 2010 година да разполагаш с такава информация и днес да обясняваш, че той се бил барикадирал с въоръжение вкъщи", каза още Петков по повод информацията, изнесена от вицепремиера, че от години стрелецът Петко Савов има асоциално поведение, не излиза от дома си, демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните и абсолютно е изключван от всякакви форми на социален живот.

Освен това мъжът е изпращал заплашителни писма до директора на училището, до което живее в Лясковец, в които настоявал директорът да вземе мерки и да озапти учениците, които вдигали врява в училищния двор и му пречели.

"Естествено е в такива случаи да изригне остро недоволство, да изригне негативната емоция. Аз мисля, че тя е вреден съветник – още по-малко в случая трябва да се спекулира с тази и институционална, и човешка драма”, каза бившият вътрешен министър по повод реакцията на политическите сили.

Според Петков големият проблем е, че се подхожда на парче и така се търсят решения на въпроси. "Ще преместим тази служба от МВР в ДАНС, защото гласим за ръководител на ДАНС „еди кой си”. Това е несериозен подход, той е обиден за държавата и държавността”, каза още бившият вътрешен министър. 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase