Снимка: архив, Булфото
fallback

МВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви, категоричен бе пред ТВ7 главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който коментира петъчната ескалация на напрежението в Пловдив, когато протестиращи изпочупиха прозорците на Джумая джамия. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда, а няколко души пострадаха.

"Пред Джумая джамия служителите на реда бяха обстрелвани с ракети, бомбички, бяха хвърляни факли и на този етап говорим за нарушаване на обществения ред. Гвоздеят обаче бяха ксенофобските прояви и расистките призиви. Има нещо, което се случва в момента и ние го пускаме да се приплъзва под повърхността – опитите за нарушаване на баланса на етническия модел, което е заплаха за националната сигурност", допълни той.

Oще по темата
По думите му вече има образувано досъдебно производство за проповядване на етническа омраза.

"Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично", каза още главсекът на МВР.

"Аз съм един от малкото хора, които наистина през последните 8 месеца стоят зад това – хората, гражданското общество да има право, да има възможност да изрази своите позиции, но само когато е в рамките на закона. Не съм аз човекът, който ще казва кой за какво може да бъде разследван, но се надявам да се потърси отговорност за това, което се случи", каза Лазаров.

По думите му Община Пловдив е била предупредена от МВР, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата, но оттам разрешили той да се проведе.

Светлозар Лазаров разкритикува позицията на общината и даде за пример Луковмарш в София, където е имало предварителна информация, че се очаква ескалация на напрежението и лица, които са участвали на демонстрацията в Пловдив, ще се опитат да направят същото и в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова е била уведомена и го е забранила.

"Това беше коренно различна позиция, подчерта главният секретар и изрази надежда, че ще бъде потърсена отговорност на съответните административни лица за това, което се случи в града под тепетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

дебел депутат

преди 10 години

повече джамии трябва да се строят в страната,така ще покажем на европа че сме една толератна държава.Трябва катедралата в Варна да се превърне в джамия с 5 минарета. На калотина ,капитан андреево и дунав мост тябва де построят големи джамии така Света ще ни преветства за нашта толератност.

117

ходжа

преди 10 години

500 години голяма любов беше

116

Анонимен

преди 10 години

Лазаров имал предварителна информация? А дали не е обикновена оперативна комбинация, лека провокация? Намиране повод за разправа?

fallback