"Хизбула" или "Ал Кайда"? Снимка: Reuters

Пръстов отпечатък, който съвпада с този на член на иранската групировка "Хизбула", е открит край взривения автобус в Бургас, съобщи за bTV израелският журналист Охад Хемо.

"Хизбула" или "Ал Кайда"? - кой в действителност е извършил атентата на бургаското летище все още не може да бъде официално потвърдено. Въпреки изявлението на " Ал Кайда Джихад" направено снощи, родното ни външно министерство отрече групировката да е поемала отговорност за ужасяващия взрив, при който загинаха 7 души.

По информация на израелските служби е възможно атентаторът и неговата група да са замесени в два неуспешни опита в други две държави.

Още по темата

"Преди няколко седмици е имало два неуспешни опита за атентати в Грузия и Тайланд. Там не се получи, но тук нападението беше успешно. Все още със сигурност не се знае кой стои зад атентата", каза Хемо.

Според разследващите израелски органи целта на терористичното нападение в България е била да има много повече жертви, допълва още журналистът.

"Службите в Израел смятат, че бомбата е била много мощна. Това, че е била на гърдите на атентатора показва, че вълната е била насочена и срещу хора извън автобусите. Късмет е, че са загинали само 7 души. Ако можем изобщо да говорим за късмет в този случай".

Според Охад Хемо страната ни е избрана неслучайно. Мерките за сигурност по българските летища били занижени и това е надделяло при избора на терористите.

"Тук всичко е свободно. Той е могъл да влезе лесно на летището. В другите страни не е така. Мисля, че трябва да промените нагласата си. Това отнема дълго време. Не става за ден или два. Все още тук всеки може да влезе на летището. Аз влязох преди минути там с чанта и никой нищо не ме попита. Мисля, че е въпрос на време службите ви за сигурност да променят мисленето си. За да стане по-безопасно тук", смята репортерът от израелския Канал 2.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase