Тенчо Попов. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) пусна под гаранция от 10 хиляди лева бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Попов, заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров, са обвинени, че са предложили подкуп на следователя от НСлС Петьо Петров, за да "смачка“ доказателства по разследване срещу Цонев, така че то да не прерасне в дело.

Според прокуратурата Тенчо Попов е посредничил при предаването на подкупа.

На днешното заседание стана ясно, че Попов е потвърдил в известна степен тезата на прокуратурата – той е признал, че е предал плика с първата „вноска“ от 20 хиляди евро на Петьо Петров.

Парите обаче получил от човек, когото не познава.

Още по темата

В мотивите си, за да измени мярката му в по-лека, съдът записа, че не може да се твърди категорично, че Попов е посредничил при даването на парите. Това станало ясно от данните, събрани със Специални разузнавателни средства (СРС).

По време на първата си среща със следователя Попов не е бил наясно за какво досъдебно производство срещу Николай Цонев става въпрос. На втората им среща пък попитал дали Цонев знае за това производство.

Тенчо Попов е казал пред следователя, че Николай Цонев го е търсил друг път, за да му „помага“, но не го е търсил за конкретното дело и той не знае за това производство. Затова според съда не може да се направи извод, че предложението за даването на подкупа е дошло от Попов.

Съдът отбеляза, че производството по това дело вече е на финала – събрани са доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са експертизи, и няма опасност Тенчо Попов да се укрие или да повлияе на разследването.

Няма опасност и да извърши ново престъпление, независимо от признанието, че и друг път е търсен от ексвоенния министър, за да „помага“, но не е предприемал никакви действия по тези „молби“. Според съда тази опасност е хипотетична дотолкова доколкото принципно всеки човек може някога да извърши престъпление.

Същевременно на днешното заседание стана ясно, че върху плика с подкупа е открит пръстов отпечатък, който първоначално бил отчетен като непознат в института по криминология на МВР.

След като бил пуснат за проверка се оказало, че отпечатъкът е на лицето Петьо Петков.

Адвокатът на Тенчо Попов – Константин Симеонов, коментира, че има твърде много съвпадения между Петьо Петков и следователя от НслС Петьо Петров. И двамата са с еднакви три имена – разликата е от една буква, родени са във Враца и на една и съща дата, като само последните три цифри от ЕГН-тата им се различават.

Защитникът обясни, че е сезирал Етичната комисия към Висшия съдебен съвет за случая и очаква магистратите да проверят за един и същи човек ли става въпрос и дали следователят не е скрил някакви данни.

„Въпросът ми е кого сме разпитвали по делото – Петров или Петков“, коментира Константин Симеонов.

Адвокатът обясни, че за да има данни за Петков в масивите на МВР, значи е бил проверяван за криминални деяния и попита, ако Петков и Петров са едно и също лице, как тогава човек с криминална регистрация е назначен на този отговорен пост в НСлС.

В крайна сметка съдът прецени, че в случая вероятно се касае за техническа грешка и определи като несериозна тезата на защитата, че казусът с отпечатъка може да разколебае тезата на обвинението.

„Има съд в държавата – независим съд.“, коментира днешното решение Тенчо Попов на излизане от съдебната зала.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase