Петър Сантиров в съда. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави в ареста съдия Петър Сантиров.

Той бе задържан на 1 април заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и бившия главния секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Те са обвинени, че са предложили подкуп на следователя от НСлС Петьо Петров, за да манипулира досъдебно производство срещу Николай Цонев, така че то да не стигне до съда.

Става дума за неизгодна сделка за изграждане на оптичен кабел за нуждите на армията на стойност 120 млн. лв.

Още по темата
На 8 април в закрито заседание Софийският апелативен съд остави тримата в ареста.

Днешното съдебно заседание бе публично, тъй като съдебният състав прецени, че в специалните разузнавателни средства (СРС) не се съдържа информация, която да представлява държавна тайна.

Съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров обжалва мярката си за неотклонение само 6 дни след като Софийският апелативен съд го остави за постоянно в ареста с мотива, че след като Висшият съдебен съвет го отстрани от длъжност, той няма как да повлияе на разследването.

Според защитата в повдигнатото обвинение срещу Петър Сантиров (за посредничество при предлагането на подкупа) няма достатъчно доказателства, които да го свързват с престъплението.

Тезата на адвокат Стефан Атанасов бе, че активната страна в случая е бил именно следователят от НСлС, а не обвиняемият.

Освен това според защитата обвинението се гради изцяло на използваните при разследването СРС-та (от 9 тома, приложени по делото, 8 са СРС-та), което е в разрез със закона.

Разпитите на следователя били преразказване на СРС-тата.

Според прокуратурата обаче по делото няма никакви доказателства, които да разколебават направеното обосновано предположение, че Сантиров е извършил престъплението, в което е обвиняван – той се е срещал няколко пъти със следователя и именно той е осъществил връзката между служителя на НСлС и Тенчо Попов.

Според държавното обвинение Сантиров е имал ясното съзнание за какво са тези срещи и за какво са предназначени парите.

Според прокуратурата не е вярно, че показанията на следователя Петьо Петров са "преразказ" на СРС-тата, а именно обратното – СРС-тата потвърждават сигнала, който Петров е подал, както и негови показания, че му е искан подкуп.

Самият Петър Сантиров каза в съдебната зала, че е имал един разговор със следователя Петьо Петров, при втория разговор нямал и една дума, а в третия директно му бил казал да не се занимава повече със случая.

Пред съда той настоя прокуратурата да изиска разпечатките от телефонните разговори – неговите и на следователя от НСлС, за два месеца назад. По думите му от тях ще се види, че именно Пертов го е потърсил първи.

"Не съм престъпник, никога не съм бил и не смятам да бъда", заяви Сантиров, като изтъкна чистото си съдебно минало. По думите му самият му арест не би му "дал очи" да се появи в Съдебната палата и няма как да повлияе на разследването.

В крайна сметка градският съд остави магистрата в ареста. Въпреки че взе предвид чистото му съдебно минало и прецени, че няма опасност Сантиров да се укрие, съдът прецени, че съществува обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвиняван.

Според съда, от използваните СРС-та може да се направи извода, че следователят Петьо Петров е бил активен при искането на подкупа.

Отбеляза също, че въпреки че са били поискани от защитата, разпечатките от телефонните разговори на Петров и Сантиров все още не са получени. Затова съдията по делото поиска прокуратурата да представи разпечатките до заседанието на Апелативния съд по мярката на Сантиров, което ще бъде на 22 април.

Съдът специално отбеляза, че молбата, с която се обжалва мярката, е постъпила само ден след решението, с което Апелативният съд остави в ареста Петър Сантиров, Николай Цонев и Тенчо Попов. Според съдията това е очевиден опит Сантиров да избере съдебен състав, който да разгледа решението на по-горна инстанция.

След заседанието адвокатът на Петър Сантиров – Стефан Атанасов, заяви, че няма как да се прави опит за избор на съдебен състав, тъй като това става на случаен принцип и с компютър (след като съдията от наказателната колегия на СГС Петър Сантиров бе арестуван, едва 4-ма съдии от съда не си направиха отвод по делото).

Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов коментира, че вече е изискал разпечатките от телефонните разговори на Сантиров и Петьо Петров, но не зависи от него кога те ще бъдат предоставени от мобилните оператори и БТК.

Той увери, че прокуратурата събира всички необходими доказателства – независимо дали ще са в полза на обвинението или на обвиняемите.

Джамбазов отказа да отговори на въпрос дали прокуратурата възнамерява да повдигне обвинение и срещу следователя от НСлС Петьо Петров, като заяви, че това може да стане едва след като бъдат събрани доказателства и бъде внесен обвинителният акт.

Божидар Джамбазов се е запознал едва на 13 март с материалите по делото, след като наблюдаващият прокурор Роман Василев си направи отвод заради критиките и реакцията след действията му при задържането на бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase