187

Анонимен

преди 1 година

Зеленски е най-добрият чуждестранен перач на американски пари след войната във Виетнам

186

Анонимен

преди 1 година

Украинците наистина не го харесват! Смятат се за велики копачи на Черно море и прародители на други народи! И не искат да знаят истината, ukry.

185

Анонимен

преди 1 година

До 203: Каква дебела хохляцкая украинска ***!

184

Анонимен

преди 1 година

Е, чий Крим? Ако не разбирате, прочетете го отново! Крим никога не е бил украински, тогава Украйна не е съществувала! И Черноморският флот винаги е бил в Крим, а това е руският флот.

183

Анонимен

преди 1 година

До 177 . Никой не оспорва правото на украинците на самоопределение. Проблемите с Русия трябва да се решат на масата на преговорите. Мир !!!

182

Анонимен

преди 1 година

През април 1944 г. съветските войски на 4-ти украински фронт започват боевете за освобождаване на Крим от нацистките войски. До 13 април Симферопол и Феодосия бяха освободени. 9 май - Севастопол, през 1945 г. със заповед на Върховния главнокомандващ е обявен за град-герой. На 19 февруари 1954 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР издава указ За предаването на Кримска област от РСФСР към Украинската ССР. Последствията от тази политическа грешка започнаха да се проявяват половин век по-късно.

181

Анонимен

преди 1 година

През 1941 г. започва Великата отечествена война. До юли 1942 г. съветските войски героично защитаваха Крим и Севастопол. След като издържа три атаки, само под натиска на превъзходен враг, лишен от подкрепа от континента, гарнизонът напусна града. Загубите бяха огромни. В същото време загинаха не само моряци и войници, но и цивилни. В източната част на полуострова съветските войски, които нямаха време да напуснат Таман, продължиха защитата си в кариерите Аджимушкай.

180

Анонимен

преди 1 година

До средата на 19 век основната база на Черноморския флот се създава в Севастопол, откъдето руската ескадра на адмирал Павел Нахимов напуска през 1853 г., побеждавайки турския флот в битката при Синоп. След това, в резултат на неразрешени политически противоречия, започва Кримската война между Русия и Турция, Англия, Франция и по-късно Сардиния. През 1854 г. край Евпатория каца вражески десант. Главнокомандващият руската армия княз Александър Меншиков, опитвайки се да забави настъплението на врага, губи битката при река Алма, но не позволява на врага да блокира Севастопол. Започва обсадата,

179

Анонимен

преди 1 година

Крим е закупен от турците от Екатврина Велика и е част от Руската империя.

178

Анонимен

преди 1 година

През 1783 г. Екатерина II издава манифест за приемането на Крим в състава на Руската империя. Руските войски на Александър Суворов навлизат на полуострова. Близо до Херсонес е основан град, който по-късно получава името Севастопол. Датата на основаването му е 3 (14) юни 1783 г. През 1787 г. Екатерина II пътува до Крим. Влизайки в Новоросийска губерния през 1796 г., през 1802 г. полуостровът образува административна единица. През 19 век започва икономическо възстановяване, прокарват се пътища. При княз Михаил Воронцов Ялта започва да се развива, Южното крайбрежие се превръща в ***

177

Анонимен

преди 1 година

Тогава изобщо не е имало украинци, никой не е знаел за тях, не е чувал и не е писал за тях. Имаше българи, имаше турци, имаше руснаци, но украинци НЯМАШЕ!

176

Анонимен

преди 1 година

Минуса не е мой. През туй време някой го сложил. От мене имаш подкрепа за усилията блъскаш се много но бъди по кратък.

175

Анонимен

преди 1 година

генуезки. Крахът на Ордата през 1441 г. доведе до разделянето на Крим между Кримското ханство, Княжеството на Теодоро и генуезките колонии. От 1478 г. ханството става протекторат на Османската империя. През XV век. турците изграждат крепостта Ор-Капа на Перекоп, която се превръща в гранична застава, откъдето ханството прави постоянни набези срещу руската държава и Жечпосполита, залавяйки роби и ги продавайки на турските пазари. Руско-турската война (1768-1774) слага край на османското господство в историята на Крим. Според Кючук-Кайнарджийския мирен договор (1774 г.) турците се отк

174

Анонимен

преди 1 година

Началото на VIII век е белязано от разделянето на Крим между Византия и Хазария. Византийските монаси се преместват в Крим, основават пещерни храмове и манастири: Качи-Кальон, Шулдан, Челтер и др. През 988 г. в Корсун (Херсонес) той се покръства и жени за сестрата на византийския император, киевския княз Владимир Святославович. След отслабването на Византия в нейните владения в Крим, готите основават християнското княжество Теодоро със столица в пещерния град Мангуп.

173

Анонимен

преди 1 година

Първите обитатели на Крим са кимерийците, които през 7в. пр.н.е д., след като бяха изтласкани от скитите, след като се оттеглиха в подножието и планините, те създадоха селища в тях. На същото място, както и на южното крайбрежие, са живели таврите, които са оставили древното име на Крим - Таврия или Таврида. През VI-V век. пр.н.е. гърците се заселват на брега, построяват Пантикапей или Босфора, както и Херсонес, които стават столици на две държави. Държава на скитите до III век. преди. AD под натиска на сарматите столицата е преместена на река Салгир, където възниква скитският Неап

172

Анонимен

преди 1 година

По време на Руско-турската война от 1768-1774 г. руските войски под командването на княз Долгоруков разбиват в две битки армията на хан Селим III. Крим е опустошен, столицата Бахчисарай е разрушена. Кримчаните се предадоха и преминаха на страната на Русия.

171

Анонимен

преди 1 година

Боби моите уважения но Крим е руски това имах предвид.

170

Анонимен

преди 1 година

Когато Руската империя така да се каже се разпада Полша се отделя с декрета на Ленин за мира. След ВСВ Сталин връща част от земите на украинците като компенсира Полша с немски земи. Така се получава Западна Украйна.това е най общо казано. Изобщо съветските лидери са се отнесли неграмотно и сега Русия страда също и Украйна хората нямат вина.

169

Боби

преди 1 година

До Анонимен 161 Защо да не го повтарям. Първата война в която се ползва интернет "Мрежо Центрична" е именно Войната за Ирак. Все още САЩ имат генерали на място. С лед това Не. Дори в някоя страна(Афганистан) да има командващ той се занимава само с битовизми.

168

Анонимен

преди 1 година

До 176....А преди Сталин да извърши масовата депортация на Кримски полуостров Крим чий е бил.Защото там основното население не е било руско.Обаче има и друг въпрос, гатанка При разпределяне регионите на църковни самостоятелни, диоцези мисля, Вселенски събор не е дала Крим на русите и Московското княжество.А на местното кримско.И до днес е така.Следователно Крим винаги е бил отделна от Русия.