191

Анонимен

преди 1 година

205 Без парите, нафтата, оръжието, храните...които САЩ дадоха на СССР, както и решителната последна фаза от войната, руснаците нямаше да се печат на своите победни паради. Виждаме, карикатура на руската армия, в Украйна днес.

190

Анонимен

преди 1 година

ОТ ДБ, когато построите нещо със своите ръце и средства, тогава имайте претенции!

189

Анонимен

преди 1 година

201 аз лично ще дойда да те набия ако решиш да цапаш. Късмет имаш че полицията ви пази. Имаше моменти когато хора се наемаха сами да охраняват паметника от набезите на поръчковите американски цапачи.

188

Анонимен

преди 1 година

Кой е освободил Европа от Хитлер? Ако американците и англичаните не бяха започнали мащабни нападения в Северна Африка и Италия, а по-късно и десанта в Нормандия, руснаците сега щяха да говорят на немски, а Москва щеше да бъде германски град.

187

Анонимен

преди 1 година

Паметникът на Съветската армия е построен от българи, с български средства. Поставен е в центъра на София, за да символизира надмощието на Русия над България, която трябва вечно, да й се подчинява. Който символизира съветска окупация. Българите са тези, които могат да решат, кокво да правят с този абсурден паметник.

186

Анонимен

преди 1 година

200 ти не ми казвай какво да сравнявам и какво да не. В Полша доскоро най високата сграда беше построеният от Сталин Дворец на културата. Там построиха небостъргач но и Дворецът си е там. Ти не си построил нищо. Само рушиш и цапаш.

185

Д. Кунев

преди 1 година

Да се премахнат всички противоречиви паметници в България! Съветски, американски, фашистки и всякакви които имат противоречив характер в българската история! Да останат само на героите, които са гинали или допринесли за България! И да бъдат издигани само паметници на личности които са допринесли за България, независимо от какъв произход е дадената личност!

184

Гоче

преди 1 година

Не гласувам за партия която руши паметници. Това е история. Които не признава историята той е загубен.

183

Анонимен

преди 1 година

Няма нужда общината да прави нещо. Просто МВР да спре да го охранява този паметник и народа сам ще го демонтира. Камък по камък, парче по парче до 2 години ще го демонтираме само от случайни минувачи.

182

Анонимен

преди 1 година

187 Не сравнянай една многофункционална сграда, с паметник символизиращ съветската окупация. Или не правиш разлика между паметник и сграда. Лъгаха ни, че подМоча има кости на войници, което е долна лъжа. За НДК никой не твърди, нито че е паметник, нито че под него има нечии кости. БСП е строили с нашите пари, с парите на отрудените хора, които грабеше безогледно.

181

Анонимен

преди 1 година

194 ти не ми казвай какво да сравнявам и какво да не. В Полша доскоро най високата сграда беше построеният от Сталин Дворец на културата. Там построиха небостъргач но и Дворецът си е там. Ти нр си построил нищо. Само рушиш и цапаш.

180

Анонимен

преди 1 година

195 Ха,ха,ха, ако не беше запада, СССР нямаше сега де се прави на победител над фашизма.

179

Анонимен

преди 1 година

Цяла нощ при закрити врати, ...ех, че няма кой да ни вдигне, и да ги пометем от там всичките. Вземат си тлъстите заплати и нямат срам. Сега ще си гласуват каквото и както искат. Като пиявици пият кръвта на народа. Невиждано....

178

Анонимен

преди 1 година

191 Вдигни копитото си от клавиатурата. Не умееш да смениш от латиница на кирилица. Къде се вреш?

177

Анонимен

преди 1 година

187 Не сравнянай една многофункционална сграда, с паметник символизиращ съветската окупация. Или не правиш разлика между паметник и сграда. Лъгаха ни, че подМоча има кости на войници, което е долна лъжа. За НДК никой не твърди, нито че е паметник, нито че под него има нечии кости. БСП е строили с нашите пари, с парите на отразените хора, които грабеше безогледно.

176

Анонимен

преди 1 година

190 хващай лопатата. Строителството на НДК поглъща 335 000 m³ бетон, изкопани и извозени са 1,7 млн. тона земна маса. В двореца има около 10 000 тона метални конструкции, приблизително толкова има и в Айфеловата кула в Париж [4].Първата колона на сградата е издигната на 20 юли 1979 г., а последната (15-а) на 25 март 1980 г. от бригадата на орденоносеца Петър Милев. Комплексът е построен върху 18 300 m², разгънатата му площ е 123 300 m². Висок е 51 m. Разгънатата площ на административната сграда е 9000 m²[4].

175

Анонимен

преди 1 година

188 Турция отдавна те е придобила. Справка истанбулската ти конвенция.Ти затова си такъв. Но ние сме българи и се гордеем с историята си и с построеното по онова време, което не можете и да боядисате но пък искате да рушите.

174

Анонимен

преди 1 година

БСП трябва да покаже, че е скъсала окончателно, с мракобесието на комунизма. Или, не е?

173

Анонимен

преди 1 година

180 Ако премахнем символа на съветската окупация пред университета, не означава, че "Турция ще ни придобие". Означава, че искаме да премахнем всички комунистически символи.

172

Да почват с НДК )))

преди 1 година

На 27 декември 1977 г. Политбюро на ЦК на БКП одобрява идеята за строителството на комплекса и работата започва, дори без готов проект. НДК е построен за по-малко от три години и още преди да е завършен, там се състои XII конгрес на БКП. Сградата официално е открита за 1300-годишнината на българската държава, на 31 март 1981 г. [5]. Носещата конструкция е стоманена и е проектирана от екип от ВИАС, ръководен от проф. инж. Милчо Брайнов и инж. Богдан Атанасов.