Снимка: БГНЕС

"Демократична България" предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, следва да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа".

По-рано днес Мартин Димитров и група народни представители от ДБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти.

Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Още по темата
Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст:

"Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците.

Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима, пише още в проекта на ДБ.

За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста.

Коментари Напиши коментар

317

Добри

преди 3 седмици

До ПЕТКОГрад Добрич, бул.,,Русия''49, във входа на блока, портрети на : Т.Живков и Вл. Ленин. Поставени от домоуправителката, без взето решение на Общо събрание на блока. Същата живвее на етаж 12, ап.82.

316

БЮСТ ПАМЕТНИК

преди 2 месеца

ДБ: "Да се премахнат всички комунистически символи от публични места" и на тяхно място да се сложи БЮСТ ПАМЕТНИК собраза на Христо Иванов! ТЕЗИ ХОРА ДРУГИ ПРОБЛЕМИ ЗА РЕШАВАНЕ НЯМАТ ЛИ? ДЪРЖАВАТА МАЙ ПОТЪВА, А ТЕ САМО С ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА И РУСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ СЕ ЗАНИМАВАТ!

315

ПЕТКО

преди 2 месеца

До От хоратаПО важно е на кои. ги продае ???Не ги продае на американи а на комунисти :):) И за това всички милиардери в БГ са русофилски *** до един като почнеш с приватизаторката нинова. минеш през Банев,Ковачки и накрая до руския консул Гергов