60

Noname

преди 2 години

А индианците в Северна Америка доброволно са отишли в резервати, където живеят и до днес.Предполагам, че днес Бай Дън също така е получил поздравления от благодарните корейци, виетнамци, югославяни, иракчани, афганистанци и др. нации, които благодарение на падналите от небето и предадени за вторични суровини метали, са успели да доживеят до наши дни, за разлика от някои от роднините си.Да не забравяме, че куклус-клан са музикална група, обожаваща свиренето на вятъра във въжетата на бесилките.

59

Анонимен

преди 2 години

Е сега остана само американците да се разделят на "испанофили" и "испанофоби" и хептен ще я овапцат работата!

58

корона

преди 2 години

"Откраднали са земи, извършвали са насилствени актове и са разпространявали заразни болести." Ми същото можем сега да кажем за китайците...

57

Анонимен

преди 2 години

Ха ха ха. Ако не беше Колумб, Байдън нямаше сега да държи тази реч. Той е наследник на колониялисти също. Съмнява ме да е от коренното население:-)) САЩ, също нямаше да има.

56

xaxsas6: екскурзо-

преди 2 години

водът - чудо, не познаващ елементарния факт, че мурите...или бяха смърчове... или кипариси?...маврите демек, са се "застояли" в Испания не ПЕТ, а СЕДЕМ века, и чийто изказ е един испанско-английско-български тюрлюгювеч... OMG!!!

55

xaxsasб

преди 2 години

До 56 - А думата "университети" винаги я поставям в скоби понеже на всички е ясно, че по онова време е ставало думи за школи на мисълта. Трудно е да ми хванеш мисълта като не си изчел всички коментари преди моя и като не си хванал естеството на живота отвъд раса, етнос, нация. Много хора тук сте с двама родители родени тук и не сте израснали с идеята, че има нещо отвъд националната идентичност. Да не взимаш насериозно социалното обуславяне е много по-важно от историята на народите.

54

xaxsasб

преди 2 години

До 56 - След това дадох примери за красивите архитектурни паметници на екваториалните народи и обясних, че северните народи, които имат други божества като например българите считали материалният свят за безсмислени паметници на вяра докато те самите вярвали в номадският живот, което е напълно нормално за места, в които има 4 сезона и не се е разчитало толкова на земеделието. После обясних че испаноговорящите и арабоговорящите не говорят за робство, а за цикли на съзнанието отвъд живот и смърт.

53

xaxsasб

преди 2 години

До 56 - Хаха не съм арабист просто отговорих на коментар 2 който казва, че европейците събаряли джамиите, което е лъжа. Дадох примери за стотици джамии паметници на Юнеско превърнати в разкошни катедрали. Мури ги наричам по навик защото водех англоезични групи по Севиля, Гранада, Кордоба, Малага. Иначе са маври на български или Морос на испански. Не си успял да хванеш контекста. Баща ми е перуанец и никой латинос не се вълнува от историята от военна гледна точка. Там се мисли по друг начин. ;}

52

Анонимен

преди 2 години

По-долу един самозван "арабист" (xaxsas6) твърди, че "мурите" (на български мурите не бяха ли род иглолистни дървета?) били "присъствали" в Испания 5 века (вековете са около 7), и още в 8 век построили (в днешна Испания вероятно) "300 школи, университети, училища, занаятчийници, ложи на мисълта, изкуството и философията". Като е видна днес практически нулевата следа, оставена от арапето (+ другите ислямисти) в световната наука, не ми се мисли що за "университети" и "школи" са били...

51

Let’s go Brandon

преди 2 години

Байдън не беше избран,а инсталиран в Белия Дом.Като тоалетна чиния.

50

ндаа

преди 2 години

Хвани едните и удари другите!

49

Борисов

преди 2 години

Радев е виновен! И Путин!

48

Анонимен

преди 2 години

Тия индианци са вадели сърца и ядяли хора . Сам Господ им е пратил испанците .

47

Анонимен

преди 2 години

В този ред на мисли, турция кога ще ни се извини?

46

Анонимен

преди 2 години

"атакувал най-големия шедьовър на испанското завоевание - евангелизацията"-------------Разпространяваната с огън и меч на върха на копията евангелизация била шедьовър? Тази гледна точка направо извира от т.н. европейски ценности.

45

пияница мистик

преди 2 години

Леле, света съвсем се е сдухал. Гледай с какви неща се занимават, станали преди 500 години :))) Те какво искат, да пренапишат историята ли?

44

Анонимен

преди 2 години

Най-малкото буди недоумение да казваш, че някой е вършил нещо затваряйки очите за себе си. Между испанците и краварите е нямало кой знае каква разлика относно коренното население в миналото . В настоящето обаче разликата е видна испанците никъде не провеждат агресивна политика докато за краварите няма спиране.

43

Анонимен

преди 2 години

Байдън няма какво да се извинява, ами да върне земята на индианците и останалите да станат бежанци

42

Коментатор

преди 2 години

Ако не са. Или белите колонизатори да използват негграта досега да сме все едно е 1800 година. Просто са ползвали по-глупаввите за евтина работна ръка, за да индустриализират света и направят живота по-лесен.

41

xaxsasб

преди 2 години

Войната е нещо много дребно и маловажно. Всичко е на цикли и древните народи много добре са осъзнавали цикличността на създаването и разбиването на цивилизации. Древните българи, както и ацтеки са имали календари, имало е пирамиди по цялата Земя от Мексико, до Египет, Индия и Камбоджа. Това с откриването на Америка от белите е просто цикъл на съзнаниета. Асимилацията на култури е част от цикъла. Всички сме просто божество с много лица. Расите съществуват единствено за да вкусим себе си. ;} Лека.