Снимка: Bulgaria ON AIR

Напрежение между Съединените щати и Испания заради Деня на Колумб. Честванията на празника, посветен на откриването на Америка, минаха под знака на призиви за извинение от страна на Кралството за последиците от колониализма, предава Bulgaria ON AIR.

Тъмната страна на колониализма се превърна в акцент на тазгодишните чествания на Деня на Колумб в Съединените щати. В посланието си за празника, президентът Джо Байдън заяви, че пристигането на изследователя е довело до "вълна от разрушения" за коренното население на Америка. В същия дух се обърна към нацията и вицепрезидентът Камала Харис.

"Тези изследователи донесоха вълна от опустошение за племенните народи. Откраднали са земи, извършвали са насилствени актове и са разпространявали заразни болести. Не трябва да избягваме това срамно минало, а да насочим светлините към него", отбеляза тя.

Осъдително отношение показаха и част от латиноамериканските държави, за които 12 октомври и европейските мореплаватели са синоним на геноцид. В Мексико Сити статуя на индианка ще бъде поставена на мястото, където доскоро се издигаше монумент на Христофор Колумб. Венецуела пък настоя за извинение.

"Присъединяваме се към гласовете, които се надигат в Америка, с искане от краля на Испания да размисли и да се извини на Латинска Америка и Карибите за 300-годишния геноцид срещу коренното население", подчерта президентът Венецуела на Николас Мадуро.

Отговор от испанския крал, който по традиция присъства на военен парад по случай националния празник, не дойде. Коментар в защита на испанската колониална епоха направиха от консервативната Народна партия.

"Трябва ли Кралство Испания да се извинява, защото преди пет века е открило Новия свят, уважавало е онези, които са били там, създало е университети, просперирало е и е построило цели градове? Не мисля, че е така", посочи Пабло Касадо.

Лидерът на крайнодясната партия "Вокс" отиде по-далеч и определи Байдън като "жалък". Той добави, че президентът е атакувал най-големия шедьовър на испанското завоевание - евангелизацията.

Коментари Напиши коментар

63

Я па я..!

преди 1 седмица

Най после Мадуро намери виновник за глада във Венецуела.До сега обвиняваше световния капитализъм.

62

Noname

преди 1 седмица

А индианците в Северна Америка доброволно са отишли в резервати, където живеят и до днес.Предполагам, че днес Бай Дън също така е получил поздравления от благодарните корейци, виетнамци, югославяни, иракчани, афганистанци и др. нации, които благодарение на падналите от небето и предадени за вторични суровини метали, са успели да доживеят до наши дни, за разлика от някои от роднините си.Да не забравяме, че куклус-клан са музикална група, обожаваща свиренето на вятъра във въжетата на бесилките.

61

Анонимен

преди 1 седмица

Е сега остана само американците да се разделят на "испанофили" и "испанофоби" и хептен ще я овапцат работата!