113

Мич Бюканяв

преди 5 дни

Търговия на кратките дистанции. 50%+ от продаваните в търговската мрежа домати и тн да бъдат произвеждани в рамките на 200 км и събрани до 48 часа. Никой не говори за това в държавата на най-голямата корупция

112

Бако

преди 5 дни

До Анонименискам те

111

само

преди 2 години

де не става за ядене

110

@@@

преди 2 години

Като дете съм помагал, нашите гледаха домати за износ.Беряха се зелени с червена точка в центъра, от местният пункт в село даваха амбалаж в който се слагаха и едни специални ленти.Всеки ден се бере и се предаваха на пункта.От декар сме стигали до почти 10 тона предадена продукция.Така че изнасяхме градински домат, поне в нашия край.

109

ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА

преди 2 години

Някога преди много ,ама много години по време на тъмният социализъм,от училище ни заведоха на средношколско бригада в Цалапица,едно голямо уредено село.Бригадата условно беше разделена на две части,едната береше домати,а другата ги сортираше,по-точно машини ги сортираха,а ние ги редяхме в нови дървени щайги,на които лепвахме етикет "Булгарплодекспорт".Блоковете с домати бяха безкрайни.Доматите има изключителен вкус и аромат-направо опияняващ.

108

На пазара

преди 2 години

доматите са съвсем различни от гледаните в домашната градина.Домашните просто не издържат повече от два дни след беритбата.Не че не стават за ядене, но губят "търговски вид".Тези в магазина са 100% специални сортове за търговия-устойчиви на транспорт и съхранение.Освен това се берат недозрели и в последствие се обработват допълнително за устойчивост.А за биволското сърце-смехория!Никой не гледа този сорт промишлено. Едно растение дава не повече от 7-8 домата-огромни , но само толкова.Личен опит.

107

сминдух енд чесън

преди 2 години

На тези сергии всички домати стават български.

106

ОХ БАБАЧКо

преди 2 години

БИВОЛСКО СЪРЦЕ И ОТГОРЕ СОЛЧИЦА И МАЛКО ОЛИО И РАКИЙКА ОХ ОХ ОХ ЛЯТНА ЖЕГА И КАРНОБАТСКА МАСТИЙКА

105

Аре стига!

преди 2 години

И домат си има като в миналото, и всичко. Просто нещата са на друга плоскост. Нармага ако не си продаде доматите ги изхвърляше за зоб на прасетата. Ама частника ако го направи почва да реве с горчиви сълзи. Защото това са му парите да оправи зъбите на детето си. Естествено, че частника ще слага пластмасов домат! Там да трае колкото може! Какво ви е длъжен на вас частника ?

104

Скептик

преди 2 години

Ами къде са обикновените червени кръгли вкусни домати. Идеал ли бяха. Вместо тях - сладък розов домат. Ами ако искам сладко ще си взема диня или пъпеш бе, хайвани. Ама розовите давали много. Ами тогава намалете цените бе. Ама искали вода и нямали трайност у затова били скъпи. Ей няма угодия на алчността

103

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен След 30 години демокрация ,пластмасови домати . Велико постижение ! А ! И банани ,ехеи. и .и ,банани.и. и ..

102

Хе хе хе

преди 2 години

До баба Пена от Виена.......Даже и домати нямахме ......какви рози ,какви сърца ....Нищо нямахме ,само хрупахме тревица и лапад ....нали ?

101

Анонимен

преди 2 години

До до 99 Само за фРГ ,пресните домати са десетки хиляди тонове . Нали и немските тирове ,заедно с българските ,стояха и чакаха дни да бъдат натоварени . Основният износ ставаше чрез СО МАТ ,но идваха и Норвежки ,Холандски хладилни камиони .

100

Анонимен

преди 2 години

до 86 (2015 и 2016 год); Всъщност заедно с дървените вносни сортове домати които внесохме , внесохме и болестите им ,на които родните сортове не издържат.Пръскане с препарати не помага ,понеже в бг-то и препаратите са менте и ако ви останат няколко читави домата, миришат на болница ! Спасението е селекция и пръскане с качествени (предимно вносни) пепарати и био-препарати .Естествено и спазване на срокове (сезони).Аз така спасих доматите (и себе си) и имам домати до първи слани -края на ноември.

99

Анонимен

преди 2 години

Като пръднеш мерише ли на полипропилен и бакелит.

98

Анонимен

преди 2 години

До баба Пена от ВиенаИмаше, имаше биволско сърце, розови домати, даже и някакви големи, които бяха български, но ги наричахме гръцки домати, хората имаха по селата такива български сортове, имаше и Ком , не най-добрия български сорт, но ставаха , имаше и дълги домати за консерви, такива брахме на бригада!

97

Анонимен

преди 2 години

Да, издържат на всичко. Даже трудно могат да бъдат сдъвкани.

96

комбайнер

преди 2 години

Абе кой ти гледа колко ама кравата. Като се изчисти краварника ,тонове излизат. Туй нещо отива в полето. И там гние. Иначе що ги правим тез планини от говня. В АПК то. Агронома гледа къде какво се сее. И всичко ставаше и нямаше нитрати и отровени.

95

Анонимен

преди 2 години

ГМО са направени така, че самите растения произвеждат ТОКСИНИ , но тези токсини попадат в тялото ви и се трупат, отделно и унищожават естествените растения, отделно и самата почва се изтощава,а химикалите унищожават и необходимите за растенията бактерии и почвата става негодна за използване години наред, но за сметка на това ставате зависими от химикалите,като от дрогата - зависими,за да получите продукция от тази съсипана почва,а отделно и умишлено тези компании унищожават естествените растения

94

баба Пена от Виена

преди 2 години

Нямаше розови домати. Не помня такива. Нямаше и биволско сърца.Имаше други сортове . Български приспособени към нашия климат.о вкусове. Събираш семки и догодина пак. Тъй на баба знае.