Снимка: БГНЕС
"За съжаление тази година е трудна за всички земеделци. В началото беше много сухо, после имаше много дъждове. В момента горещините оказват много негативно влияние – растенията са под стрес - плодовете нямат нужната сладост, зеленчуците не растат и не стават такива, каквито трябва да бъдат". 
 
Това каза пред БГНЕС земеделският производител Елисавета Витанова, която е сред продаващите стоката си на пазар "Римската стена".
 
"Стараем се освен с поливане, да облекчим това състояние като използваме микробиологичен препарат, за да придобият защита и да не са под стрес. Препаратът представлява щамове на микроорганизми, които подпомагат растението да може да се храни по-добре, да създава защитни сили и по този начин да устоява на катаклизмите на природата", обяснява Витанова.
 
Тя признава, че заради променливото време търпи загуби, но те са само по отношение на сините сливи, където тази година тя е над 60%.
Още по темата
 
Евгени Караиванов пък ни разкрива, че т.нар. пластмасови домати не са ГМО, а вид семена.
 
"Т.нар "пластмасови домати" са направени така, че да дават по 15-20 т. от декар, да издържат по един месец и затова вътре са дърво", обяснява фермерът от Първомайско.
 
И добавя, че разчита на български сортове, което се оценява от купувачите.
 
"Ранните ми домати бяха турски сорт, сегашните ми са "Розова магия", "Розов блян" и "Биволско сърце" и затова са вкусни", твърди Караиванов, пред чиито щанд не спират да се тълпят желаещи да си купят от вкусната му стока – домати, краставици, чушки, моркови, патладжани, царевица и др.
 
Той допълва още, че въпреки горещините и факта, че били подминати от дъждовете и градушките, той няма проблем с напояването на продукцията - за разлика от негови колеги, чиито кладенци пресъхнаха и се оплакаха от недостиг на вода.
 
"Не чувствам намаление на реколтата. Поливам всеки ден, при мен няма проблем, защото аз съм до реката", обяснява Караиванов и пояснява, че тори продукцията с италианска пилешка тор, за която гарантира, няма никакви животински хормони.
 
"В България не знам дали е призната като биопроизводството, но в Европа е", уверява земеделецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase