72

Яве

преди 3 години

Хора, стига веднага с конспирациите и предположенията. Всяко недоглеждане, неправилно движение и грешка са фатални. Там висят буквално над бездни, на 8000м. това не е Витоша или Пирин. Всяка година има много ама много смъртни случаи. Статистиката е безпощадна. На 4 качили се един загива на К2. Точка. Бог да го прости. Много хора няма да го разберат но, това не значи че други не го разбират и не скърбят за случилото се.

71

Анонимен

преди 3 години

Историята е много странна, но както някой беше написал, при 1 алпинист полу-очевидец и 1 шерп, който всъщност е единственият видял какво става е много трудно да се разбере истината. Винаги могат да се наговорят за нещо двамата. Доколкото разбирам е имало някакъв проблем с палатките, може да е имало и конфликти, знам ли. Няма никога да разберем, освен ако шерпът не реши да признае какво е станало. Но едва ли ще го направи. Мир на душата му, но върхът е труден и взима своето.

70

Анонимен

преди 3 години

Всички които се мъчат да катерят тея върхова са самоубийци.

69

Анонимен

преди 3 години

Първите заподозрени са шерпа и този Антониос.

68

Анонимен

преди 3 години

"Атанас беше много силен - тръгна от базовия лагер към втория директно. Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен"Обикновено в такива ситуации се казва - не рискувай, а не "ти си много силен и техничен", откъде пък този знае какъв е и как се чувства и го напъва да върви?Особено в опасен спорт като алпинизма.

67

Анонимен

преди 3 години

Колко градуса приблизително?Как е тръгнал без пикел? И как без клинове и карабинери на стръмен наклон?Да проверят шерпа дали не го е бутнал.

66

Анонимен

преди 3 години

Слизал без въже и без пикели?!? Я му вижте наклона на този връх, как ще слизащ без пикели? А да има начин , казва се свободно падане....

65

Анонимен

преди 3 години

До оня с дроновете и хеликоптерите. Я потърси в тубата да видиш колко любители счупиха рекорда с гаражни дрончета на над 10 000 метра, и тогава се обяснявай кой как и защо не можел. Даже стандартните купешки комерсиални дрончета им дават гаранция за фъркане до 7 км надморска. С три-четирилопатни перки спокойно се довлачват до десетката.

64

Анонимен

преди 3 години

Какво като е паднал?Важното е, че е много силен и техничен и нищо не може да го изненада - той си е имал лошо предчувствие. Всичко е минало по план.

63

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 31В грешка си.Баирбудала е турист.Алпинист е Канарасерсем.

62

73,

преди 3 години

сигурно е така, но не говорим за серийно производство, а само за специална изработка базирана на еди-какъв си модел. Направена от мераклии с опит и пари, и гордо паркирана в някой хангар след опита.По-важното е че, го няма като техника в близките до/в Хималаите цивилни/военни летища. И ако теоретичната наличност на някаква уникална техника по света може да предизвика лакърдии и спорове в коментарите, за изпадналите в нужда в планината практически няма нищо. Пък дори и да имат GSM-а на Мъск.

61

Анонимен

преди 3 години

Най-важното от целия разказ е,че всеки трябва да си знае лимита.И още на нормална височина без да му е замъглен мозъка от липса на кислород да преговори с шерпа или партньорите си,действията си.

60

Горан

преди 3 години

То не ни останаха изявени алпинисти вече...

59

Tonita-7

преди 3 години

Колко ли още ще се обсъжда за него?:)

58

Лудко

преди 3 години

До АнонименДа бе, и аз се чудя кво стаа :)май са в обедна почивка

57

Горан

преди 3 години

Абе. той е достатъчно труден за катерене и лятно време, а за зимно време да не говорим! Тук е нещо повече от надценяване, чиста глупост си е! Всъщност дали официално са записали скъсано въже, или не е все едно! А, всъщност на такъв студ въжета не се късат, а направо се чупят!

56

Лудко

преди 3 години

До АнонименЗнам че ще го махнат скоро, затова копирай бързо :)талкова ли е трудно днешните да го качат и тук???

55

Горан

преди 3 години

Е, сега изчитайки всичкото това, се убеждавам, че там не е за хора! Бил силен, бил техничен, ама всичкото това няма никакво значение там. Чудя се, дали приключването на алпинистите по подобен начин, не е всъщност тяхното превъртане на играта?

54

Лудко

преди 3 години

До Лудкосега тоя пич разказва, че е тръгнал без пикели!значи нямало въже и без пикели???може би е тръгнал с ръцете в джобовете и си е подсвирквал по заледената пътечка надолу при -60?

53

Анонимен

преди 3 години

Браточка, имаше тук един линк с вертолет, кацащ на Еверест, върни го, за да не ти направя слеващите работни часове тежки за модериране. ;)