51

Ани

преди 1 година

Вижте сега. Не всеки е търговец. Има и хора, който найстина си продават личните вещи. Като лични вещи, можеш да направиш и годишно и 3,4 хил. Като продадеш свой неща, неща от детето, мъжа, домакински. Нека не ми се говори, че е невъзможно.А децата израстват всичко бързо. Имат куп дрехи и играчки. Събирани от годините. Ходи до казвай, че са лични вещи. Ами няма как.защото не можеш да кажеш на подаряващия да ти даде касова бележка.а и белешките избледняват. Къде е омбутсмана, някой писал ли му е?

50

Финансист

преди 3 години

Тази умнотевина не я ли отмениха вече?

49

Tonyfantony

преди 3 години

До Елемаг може ли мейл или друг контакт да ви питам нещо лично за работа.Благодаря

48

Abc

преди 3 години

В Германия всяко домакинство може спокойно да си продава непотребни вещи и то в доста голям размер около 8000-9000евра без да дължи данък. Само бг е изключение да не говорим , че почти всичко ЕС членки имат необлагаем минимум само нашите се правят на ощипани. Тази акция, която тече в момента е на принципа стреляме напосоки. Търговия е един и същи вид стока да е продадена многократно, а в случая гонят случайни продажби на стоки в закона пише че продажбата да лични вещи са освободени от данъци.

47

Анонимен

преди 3 години

52,Има си европейски правила, които с малко разлики следват световните(САЩ, Австралия, Азия и т.н.).1. Ако не си регистриран търговец по ДДС, не ти се възстановява данък. Той облага точно крайния потребител, т.е. теб.2. Ако си търговец и продадеш под себестойност, плащаш ДДС на разликата в цената, защото ти е възстановено.3. Ако продаваш на каквато и да е цена и не си регистриран търговец, виж т.1.Протести точно за това да си плащаш или не данъците никъде по света няма и е нямало.

46

Пазвантин

преди 3 години

1000 евро са буквално един приличен компютър, фотоапарат или аудиосистема. 99% от тези случаи няма да стане нищо, а пък да търсиш данък на хора които за година са прибрали 2000 лева, от които поне половината са разходи е нелепо. Огромната ни, тромава администрация пак ще се занимава с глупости и ще прави проблем на дребния трудещ се човек.

45

Анонимен

преди 3 години

80% беше казал един професор са .... за да не ме изтрият. Те не разбират как работи пазарната икономика и са фенове на пожарникар!Тук задачата е, ако си купя нещо и го продам за помалко, ще ми приспаднт ли от ДДС-то в НАП-а? Само за 20%-те процента е задачата! За натегачите само, ами ако го продам в чужбина, кво става с ДДС-то?А бе аре одете да се пързаляте! Излизайте докато е време на протест защото след това действително ще се пързаляте - даже по лошо от Гърците!

44

Пешо

преди 3 години

До Анонимен 4245000 ДОД са 10% от сумата, т.е. прави 450000 да е взела. Не че и това са малко пари, но изобщо не са 5 000 000, а 10 пъти по-малко.С какъв калкулатор смяташ? Някой прототип на ЕЛ/К/А на въглища?

43

Анонимен

преди 3 години

За шкафчетата има протести и да се надяваме, че ще има присъди. Това, че някой краде, не значи да не пълним бюджета. Виж, то и магазин може да го оберат. Дай да не плащаме в магазина, за да не храним тарикатите... Докато тарикатщината се води хубаво нещо, няма да се оправим. Едни крадат милиони, други хиляди,накрая всеки минава, щото "то всички го правят". Пробвай в Германия с недеклариран доход... Не става и затова са Германия, а не България.

42

Анонимен

преди 3 години

До 47Държавата не допринася с нищо за търговията като цяло. Но тя не допринася и за това да работиш и да взимаш заплата(продажба на труда ти), да продаваш в магазин и т.н. Дай никой да не плаща данъци тогава...Каквото и да говорим, навдякъде по света се плащат данъци. Ще трябва да се научим и тук да го правим.

41

Анонимен

преди 3 години

"Които плащаме по х000 месечно данъци да не сме бунаците, дето трябва да хранят тарикатите?"Ти го каза: бунаците, дето хранят тарикатите, докато вторите пълнят шкафчета и тероризират първите с техните пари. Хрантутете си ги, ама после да не ревете.

40

Анонимен

преди 3 години

Какво се обясняваш бе? Препродаването си е работа между продавача, прекупвача и купувача. Каква се бара държавата в цялата схема и с какво точно допринася за горните отношения, че да изисква налог?? Ай у лево, нито стотинка на тези иззедници, има хиляда и една врътки да им заобиколиш измекярските "закони".

39

Анонимен

преди 3 години

Какво ревете, че ви търсят данъци? Нали искаме да има пътища, училища, детски градини, болници и т.н.? Утре ще ревете и защо пенсиите са по 200лв, ама без добавяне, че сте се осигурявали на 600лв заплата и сте крили доход. Бюджетът се пълни от данъци и те трябва да се плащат, а тарикатлъците трябва да се наказват. Които плащаме по х000 месечно данъци да не сме бунаците, дето трябва да хранят тарикатите?Ако се краде от бюджета, то тогава се протестира да има наказания за крадците.Това е нормалн

38

Анонимен

преди 3 години

40,Нещо да са казали за граница от 2000 или 200000лв? Казали са, че при 2000лв и нагоре ще ти поискат обяснение и/или документи, че не си препродавал, а си продал свои вещи. Като имаш дете, прилагаш обяснение и списък на вещите да е видимо, че не са 10 тротинетки, а 2, които детето може да ползва. Тогава и 20000лв стойност няма да ти са проблем.Гонят хора, които продават примерно 50 кафемашини на година или 50 тротинетки. Това очевадно е бизнес.

37

Анонимен

преди 3 години

До 26Не е странно. Иначе всеки след производителя по твоята логика не би плащал данъци, щото вече са платени...Тъпо е да търсят на всички за продадени лични вещи данък. Но и много всъщност развиват бизнес с такива продажби и не плащат данъци. Може би някакво условие за количество би било достатъчно- примерно до 2 чифта гуми, 1 компютър, 1 телефон на година. Не става да купуваш от e-bay или aliexpress и да препродаваш, а да не искаш да плащаш. Кварталният магазин и той препродава, но плаща.

36

Уууу

преди 3 години

Те НАПа са станали по-досадни и от комарите! Изпратили са ми някакво "Разпореждане за присъединяване" за глоба от 20лв, за паркиране. Не знам какво е, но звучи заплашително, има страшни думи като "...публичен взискател в изпълнително производство....". Щом са стигнали до 20на лв, смятайте как е пробит данъчния чувал!Ако 10-15000, сигурно с делегация ще ги търсят..

35

Анонимен

преди 3 години

Домуса, колко данък плати? На Горанов жената плати по 45000 лева данък общ доход, заплата от Домуса, следователно в касизката на Горанови влизаха почти 5 милиона лева "чиста пара". Абе - я ми кажете, каквот толкова е консултирала?

34

Анонимен

преди 3 години

Който си плаща доброволно данъците е съучастник и спонсор на терористична дейност. Имайте го на ум следващия път, когато се излъжете да попълвате данъчна декларация.

33

Св

преди 3 години

Ами и жена ми продаде сума ти бебешки дреболии (столчета за кола, хранене) дрешки и мебели (кошарки, играчки, проходилки), бебешка количка, колела, тротинетки, купувани през годините за над 2000 лв. и сме ги доближили сега от продажбите. Ще чакам другата година да ги допродадем, ама сме като вещен склад. Ако ги изпращам сега на мое име, ще се разпредели ли този доход, при условие че имаме брак?

32

Анонимен

преди 3 години

В цял свят не дължиш данък, като продаваш нещо на загуба. АБе в някой страни, не дължиш дануък, като го продаваш и на печалба!