Снимка: "Труд"

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) звънят по телефона на физически лица, които не се обявили в годишната си данъчна декларация за 2019 г. приходи от онлайн продажби с наложен платеж чрез куриерски фирми.

Данъчните учтиво питат дали е възможно хората да са пропуснали да обявят данните или може да докажат, че продадените артикули с наложен платеж са били лични вещи, пише “Труд”, като се позовава на свои източници.

Онлайн търговците, които оперират на пазара като физически лица, трябва да обявят доходите си от продажби чрез куриерски пратки в своята годишна данъчна декларация, която се подава до края на април, и да платят данък върху сумата.

Много от търговците в сивия сектор обаче, не го правят. Още миналата година с промени в Закона за пощенските услуги задължиха куриерските фирми и пощите да събират данни за всички изплатени суми на онлайн търговците чрез т. нар. наложен платеж или пощенски превод и да ги предават на НАП или друг държавен орган, поискал информацията. Ако куриерите откажат да дадат данни или предоставят грешни, ги грози санкция от 500 лв. до 2500 лв.

Данъчните не налагат веднага глоби на нарушителите, а им дават възможност да поискат от куриерските фирми справка за получените средства, която се издава в срок до 5 работни дни, струва 12 лв. и се получава по пощата. Данъчните уточняват, че след получаване на справката онлайн търговците трябва да се свържат със счетоводител, който да ги консултира как да направят промени в данъчната си декларация.

До момента данъчните търсеха хора с оборот над 10 хил. лв., докато акцията в момента е за доста по-малки суми - годишен оборот от 2000 лв. до 5000 лв. Законът дава възможност при укриване на доходи от граждани да бъде наложена глоба до 1000 лв., като освен това хората пак трябва да си платят дължимия данък заедно с лихвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase