391

Сата НАТО

преди 4 години

Когато МК обяви независимост, България я призна още същия ден. Какво е пречело на нашата "доброжелателка" Имперска Просия да ни признае на 23 септември? Или на 30 септември? Или за Коледа '08? За Ивановден '09? За 1-ви април?

390

Рекламист

преди 4 години

Скандалът е отлична реклама за изложбата. Иначе никой нямаше да чуе за нея. Сега може и да се вдигна да я видя...

389

Сата НАТО

преди 4 години

Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877-78 г., в замяна Османската империя се отказва от финансовите си претенции от 125 млн франка към България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. Ден по-късно - на 7 април 1909 г. Русия признава независимостта на България. --------Тоест, танто за танто, плащаме си задълженията, Просия нищо не губи, а защо ни признава 7 месеца по-късно, има ли обяснение?

388

човек

преди 4 години

По думите на самия руски посланик в София, поне както прочетох да го цитират в един друг сайт, съветските войници са посрещнати в България с цветя и радост, без да бъде изстрелян нито един куршум срещу тях.Питам тогава отново за станалия отдавна вече скандален паметник на Червената армия в София, след като нито един съветски войник не е умрял от куршум, тогава паметникът е в чест на умрели от какво?Предлагам да се замени автомата на войника от паметника с бутилка водка!И да си остане!

387

Народен Съд

преди 4 години

Значим е броят на осъдените интелектуалци не само в България, а и във Франция. Съдени са писатели, актьори, журналисти и др. възхвалявали фашизма. Сред тях е Албер дьо Жон журналист, директор на редица вестници, осъден на смърт и изпълнена присъда на 3 януари 1945 г. Подобна е съдбата и на Робер Бразилах журналист, за чиято присъда са настоявали Албер Камю, Жан пол Сартр, Пол Елюар.

386

Народен съд

преди 4 години

В България пред Народния съд (Шести върховен състав) са изправени 104 души интелектуалци, сред които са издатели и редактори на фашистки вестници и списания, журналисти, артисти, цензори, сътрудници на Дирекцията за национална пропаганда. Съдени са 7 журналисти и преводачи и за антисемитска дейност. Съден е и П. Чинков директор на националната пропаганда, който в дома си е инсталирал късовълнов радиопредавател (Обединена България), който излъчва фашистки програми.

385

Народен Съд

преди 4 години

6/. Обявяване на война на Великобритания и САЩ (13 декември 1941); 7/. Поправки в ЗЗД, в които дори за най-малкото провинение санкцията е смърт, включително и за непълнолетните; 8/. Създава се антисемитската терористичната организация Комисарство по еврейските въпроси (август 1942); 9/. През 1942 г. разтуряне на 20 обществени организации; 10/. Спогодба (12 февруари 1943) за изселване на 20 000 евреи в Германия, която по-късно не е реализирана под влияние на част от депутатите и протести в обществото;

384

Народен Съд

преди 4 години

1/. Закон за гражданската мобилизация (1940 г), подобен на фашистки закон в Германия; 2/. Закон за организиране на българската младеж (29 декември 1940 г.), с който се създава фашистката младежка организация Бранник, с фашистки униформи; 3/. фашисткият антисемитски Закон за защита на нацията (21 януари 1941 г.); 4/. Договор за присъединяваното към фашисткия Тристранен пакт (1 март 1941 г.); 5/. Създадена Дирекция на националната пропаганда по гьобелсов модел (април 1941);

383

на 9.09.1944г.

преди 4 години

Руснаците окупират България и започват избиване на потенциалната опозиция .Затова избиват ветерани офицери от първата св.война ,свещеници , учители , търговци ,интелектуалци ,особено от стари възрожденски родове като внучката на баба Тонка ,цялото 23 народно събрание и пр. и пр. ТАКАВА СА ФАКТИТЕ и колкото и да се мъчат не могат да ги фалшифицират.

382

Анонимен

преди 4 години

Има албум с данни за избитите без съд и присъди антифашисти преди 9.09.1944 година. Арестуват и обвиняват в "шпионаж" хора, част от попаганда на партия. Това е предупреждение! Точно на 9.09.2019! Заплаха към ония, които знаят и мислят! Трябва да бъдат накарани да замълчат, инак...Показаха клип с надъхани деца, които папагалстват внушените им готови тези и клишета? Те ли ще ми обяснят социализма?"Хора, обичах ви, бдете!" - Юлиус Фучик, "Репортаж, писан с примка на шията."

381

Този рязаният,

преди 4 години

защо не е в затвора? Убиец на дете, а е още на свобода, това правова държава ли е?

380

истина

преди 4 години

а истината е , че сме били съюзник на хитлеристка и фашистка Германия и след ВСВ лично Чърчил е искал България да изчезне, като земите й се разпределят между съседите й. Тук колкото и да не харесваме Сталин, трябва да признаем, че той твърдо се застъпва да останем като държава и донякъде и САЩ, защото при този спор те остават неутрални.И поради искането на Англия, САЩ и Франция се провежда т.н. Народен съд срещу фашистите в БГ. Лошото е, че покрай тях осъждат и невинни.ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА !

379

До 406ПЪРВО

преди 4 години

Пишете: "Сазонов, руски външен министър относно обявяването на българската независимост на 22.09.1908 : " Българите ще съжаляват горчиво за това своеволие.Те тепърва ще търпят последици от този акт". Само че сергей Сазонов е министър на външните работи на Русия от 19101916 г., а през 1908-09 г. руски външен министър е Александър Изволски. Така че вие очевидно си съчинявате лъжи и небивалици. Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол.

378

До 406ВТОРО

преди 4 години

Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877-78 г., в замяна Османската империя се отказва от финансовите си претенции от 125 млн франка към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. Ден по-късно - на 7 април 1909 г. Русия признава независимостта на България. През същия месец османската империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили, а Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина (още на 7 септември 1908 г.)

377

Анонимен

преди 4 години

До 406 Няма нищо такова. Тогава през 1908 г. Русия урежда проблема с дълговете на България към турската Висока Порта като тези дългове са приспаднати от репарациите, които Турция дължи на Русия. Така че Русия е съдействала независимостта ни да бъде призната

376

Анонимен

преди 4 години

До 421 Дрън-дрън ярина. Не ни разтягай рахат локуми на конци, а дай факти, документи и документални източници. Всичко друго са бабини деветини и празни приказки

375

Анонимен

преди 4 години

В последните 80 години от Изток освен заплахи друго България не е получавала.Дори в лицето на членове на ЦК на БКП.Който се опъне си заминава.Ако се поразтърсите по нета ,доста ще намерите.СССР шпионите са били навсякъде около нас.Дори и по най-високите върхове на Партията.Една капка патриотизъм,и си аут(от живота).

374

Анонимен

преди 4 години

Русия в последните месеци нещо негодува срещу България.Ако може да се доуточнят точно какво не им харесва в Република България.Уважаваме се достатъчно за да се споразумеем по въпроси които нещо не ги схващаме. Просто да попитат,ние ще им отговорим.Подобаващо разбира се.

373

Анонимен

преди 4 години

Старото име на изложбата може да се види на снимката. Съвсем не са се отказали от него

372

Анонимен

преди 4 години

социализма може и да завладее света, но защо насила?