31

реформи

преди 4 години

Реформите които са нужни, накратко : 1. задължителен конкурс под формата на изпит при назначаване 2. ежегодни атестационни изпити за учителите 3. съкращения-поради демографския срив 4. премахване на ненужния 12-клас 5. премахване на задължителността на предучилищните групи-с тях и с 12-я клас средното образование е 13 години! 6. Трудовите договори да са 10 месечни-от септември до юни. Който издържи атестационния изипт да получава шанс за нов трудов договор от септември. 7. 8 часово присъствие

30

Капиталист

преди 4 години

2019 бележи рекорд - най-малко ученици на един учител.В този ред на мисли, заглавието е пропаганда от страна на синдикатите - реално никога в страната не е имало по-малка нужда от учители, като чист брой.Просто в тези училища има по един учител по история на трима ученици, и един по информатика на всеки 100.Но ги е страх да пенсионират ненужните, и не остават пари за по-високи заплати на млади учители по информатика.Проблемът си е създаден от синдикатиите, искащи пълно равенство.

29

хе хе

преди 4 години

Няма ученици,всяка година дават данни как първолаците намаляват,имало недостиг на учители?За 2017/2018 са 75 465 за 18/19 57 000. 19/20 още надолу

28

до 30

преди 4 години

В не малко училища вече заплатите са такива(не самво в София, но дори и в бургаски училища)-основна плюс разните добавки, плюс това,че има и бонуси 3 пъти в годината. Пари са дадени, реформа няма. Изливането на пари на скалпак без реформи-вклчващи 1. съкращения 2. атестационни изпити за учителите 3. конкурси под форвмата на изпит. не еможе да продължава. Днес гимназиален учител е с по-голяма заплата , отколкото професор в СУ-той е с 1100 лв.

27

Учител

преди 4 години

И на мен не ми достигат 1000лв върху заплатата...

26

до 29

преди 4 години

Учител трябва да бъде назначаван само и единствено с конкурс под формата на изпит, а не безконкурсно от директора. В целия бюджетен сектор са въведени конкурси под формата на изпит, само учителите се назначават с връзки, непрозрано, субективно. При новите увеличени заплати трябва да се извърши реформа, а елемент номер едно е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КОНКУРС ПОД ФОРМАТА ИЗПИТ(а не алаба интервю-където да те питат какво си работил, какво си учил-това го пише в сиви-то ти, а точно изпит по специалността)

25

Анонимен

преди 4 години

Като начало им вдигнете заплатите до към 2000 лв. нето и оправете материалната база на училищата. Намалете административната натовареност на учителите. Заедно с това махнете таксите за студентите в учителските специалности. Накарайте университетите да късат слабите студенти, така че да завършват само свестните. Осигурете целева субсидия за университетите. Създайте реални стимули (вкл. осигурено жилище) за учителите, които решат да преподават в по-малките населени места. Нещо такова трябва да е.

24

Мен

преди 4 години

До безконкурсиеИзкарай връзки и стани учител. Директорите трябва да имат таван до 5к чисто за учител и да могат сами да определят заплатите им.

23

Men

преди 4 години

За съжаление между училищата няма конкуренция защото условията които могат да предлагат на учителите са еднакви.

22

допълнение

преди 4 години

И върха на безобразието-преподавател от университет НЯМА ПРАВО да преподава в гимназия. Това знаете ли го. Примерно, ако асистент от СУ иска да си докара допълнителен доход няма право да преподава в училище-няма учителска правоспособност. Но има право да преподава като асистент в университет. Дори и доценти и професори във ВУЗ-ове нямат право да са гимназиални учители. напомням ,че в гимназиите учител вече е с по-висока заплата, отколкото е заплатата в университет.

21

безконкурсие

преди 4 години

В София-в едно от училищата -водещи се за реномирани(недалеч Плиска...)директорът се хвалеше,че на обявено работно място имало 20 кандидати. Та викате имало дефицит на учители?! Той заяви,че назначавал най-мотивирания. Това е странно-значи ако на интервюто повториш "много искам тази работа" ще те назначат, но ако имаш публикации, научен принос-няма. Това е в резултат от БЕЗКОНКУРСНИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ. Докато учителите не ги назначават с КОНКУРС ПОД ФОРМАТА НА ИЗПИТ връзкарите ще са с предимство.

20

безконкурсие

преди 4 години

Бяха растично увеличени заплатите на учителите, но не беше направено реформа. Преподаването е на ниско ниво, некачествено, няма атестация за учителите, атестацията на учителите трябва да е под формата на изпит. На ученическите матури е редно да бъдат изпитани с цел атестация и учителите, като проверяващия да не знае дали проверява работата на ученик или учител. При оценка двойка-да се връщат заплатите поради некомпетентност. Друго-назначенията са СКАНДАЛНИ-БЕЗ КОНКУРС. Учител се става с връзки!

19

нужни са съкращения

преди 4 години

Пълна лъжа е ,че има недостиг на учители. Днес учителите са два пъти повече, отколкото бяха през 1989г, а учениците са три пъти по-малко. Налице са всички основания за съкращения. Ама какви назначения ,деца няма, а търсели учители?!Създаден е и изкуствен 12-ти клас, краде се 1 година от живота на пълнолетни лица, с цел изкуствена заетост на учителите. Вместо съкращения на учители с този 12-ти клас се спира развитието на пълнолетни лица. 19 годишния няма място в училище!

18

Анонимен

преди 4 години

На Българина учители не му трябват. Той се ражда научен, по рождение има поне 2 вишши. А и Българина много ама много мрази някой да му "дава акъл" или да го поучава!!

17

До 17

преди 4 години

Завист, а?Лятото много от учителите сами правят ремонти на класните стаи, а иначе теб като малък са те пощипнали силно ...

16

Анонимен

преди 4 години

Ами ти щом си родител на малко дете, кому държиш мекия по клубовете във Варна РЕДОВНО петък и събота, гейче? Айде остави жената в извън работно време да си гледа живота и да поговорим за тебе, а?

15

Анонимен

преди 4 години

Важното е, че Англия излиза от ЕС и стават много зле и голям зор ще видят. У нас всичко е мед и масло

14

Анонимен

преди 4 години

До АннаХахаха Новта "Система" коя предлагата за АДАПТАЦИЯ следва да е по-зле от ЦАР ТИКВА от село Банкя!

13

Бивша учителка

преди 4 години

Ще има да търсят ...с какво ще мотивират един току що завършил педагог да работи...с прекрасна работна среда,висока заплата или сигурни условия ...Агресивни деца,невъзпитани директори ,родители готови да скочат на бой,защото свят им е крив ,а на всичкото отгоре и на края на годината прекратяване на договора и ходене по борси и т.н.Докато не прекратите този филм с делегираните бюджети ,ще има да търсите....Събудете се малко и направете нещо...само с празни приказки не става...

12

х

преди 4 години

ще ме уволнят бързо ако почна работа, защото още на първия сополанко, който ми се отвори, ще му извъртя един шамар, а той ще се оплаче на целия свят