47

Х

преди 4 години

Чудят се как да скубят пари за здраве от бедното население, а в същото време многобройната армия от държавни служители не плащат и стотинка. Точно от тях би т/ о да започне здравната реформа. Тези хора декларират хиляди и милиони в сметките си, съревновават се да купуват скъпи луксозни имоти, а не си плащат вноските за здраве.

46

Анонимен

преди 4 години

Ще се сключват договори между картелни застрахователи и частни болници. По техни картелни цени. Здравните заведения ще бъдат разпределени феодално и всеки ще плаща на своите картелни болници и специалисти. Пациентът ще следва парите на фонда към неговата болница. Ще се източват парите от вноските, първо от застрахователя, след това от частната му болница. Това се знае и се цели от лобистите и техните задкулисни господари. Желаят те да командват парите, не пациента.

45

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 44=====================Да ама никой не може да накара лечебното заведние и специалиста да сключат договор с фонд. И тогава пациентът ще си плати кеш и после ще си търси парите от фонда.

44

Х

преди 4 години

Въвеждането на частните здравни фондове е най- лошия сценарий/експеримент. Тогава термина здравеопазване ще се замени с думата здраве- скубане. Нещастни бедни хорица.

43

Анонимен

преди 4 години

Системата работи, пациентът избира лечебно заведение и специалист. Това не се харесва на собствениците на частни болници и техните слуги и глашатаи, които всеки път едни и същи се появяват с лъжите си по телевизиите. Желаят да насочат парите към своите частни болници, пациентът да няма избор. Те да държат парите и да ги насочват към своите хора. Пациентът изобщо не присъства в техните планове.

42

SILANCE

преди 4 години

До аз 4, властопритежателите няма да пуснат кокала. Ако всеки се осигурява там, където иска, трябва да осигурят спешната помощ за всички и всичко за социално слабите, които не могат да си позволят да се осигуряват, защото трябва да ядат, за да са живи пациенти. И какво ще остане за армиите хрантутници? ...

41

Анонимен

преди 4 години

Реформата трябва да започне от закриване на общинските болници, които пациентите избягват. Трябва да се изгради качествена система от спешна помощ, която да реагира адекватно и своевременно. Тя да транспиртира болните до областните болници. В отделните общини да има само спешни центрове. Второ- лекуването в частни болници да не се заплаща от здравната каса.Избралият частна болница да заплаща сам лечението си.

40

Проблема

преди 4 години

не е в събирането, а в раздаването, защото ни събират ДОД, социално и здравно осигуряване, а нито можем да се лекуваме без да доплащаме и то най-много от цяла Европа, при положение че сме най бедни, ното можем да се надяваме на НЯКАКВИ пенсии, особено от фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Докато ти взимат парите те мачкат като гнида, ама като дойде ред да ти ги дават - оказва се че всичко е откраднато, изядено и изпито и няма нито съд нито закон.

39

Анонимен

преди 4 години

Българинът, по стар навик от преди 30 години, очаква от държавата да му намери работа, да му плаща заплата като на западняк да го лекува без пари цял живот, и накрая да му даде една солидна пенсийка за старини...Демек държавата да го дондури цял живот!И за всичко това той изобщо не е съгласен да му събира някой данъци, вноски, той да си пести за здраве или пенсия...това си е работа на държавата. Тя да му мисли! Побайтошово време как можеше, а сега не....

38

Анонимен

преди 4 години

Както се вижда, в България солидарната система на обществено здраве и пенсии определено не функционира, защото сме нация от тарикати, която на всичкото от горе не ражда деца. Повсеместно се краде (справка системата ТЕЛК), източва се касата по знайни и незнайни начини и в крайна сметка имаме катастрофално здравеопазване и пенсии. Гарантирам, че с това държавно управление на касата, и 50% да станат вноските и 5к заплатите на лекарите, до няколко години пск нама да стигат парите за продънената каца

37

Анонимен

преди 4 години

Знамето на либертарианците - Айн Ранд, която през целия си живот е пропагандирала срещу социалните придобивки, обществени фондове за здраве и пенсии, се разболява от рак на белия дроб и накрая се моли на обществената здравна система да я приеме и лекува.Това е доказателство номер едно за несъстоятелността на либертарианските утописти, десни лобисти и всякакви платени или не, либертарианци. Индивидуалните партиди за здраве са една либертарианска утопия.

36

Българските

преди 4 години

условия СА УНИКАЛНИ с това, че сме с най-голяма смъртност и с много ниска раждаемост, така че преписване от системи основани на солидарност не са работещи за България - просто в пирамидата влизат по-малко вносители отколкото се изисква за да се поддържа. Дали ги наричаме НЗОК или Застрахователи - всичко ще е за сметка на лекарите и пациентите в дългосрочна преспектива - непрекъснато увеличаване на вноските и влошаване на качеството плюс нерегламентирано доплащане.

35

Анонимен

преди 4 години

Време е да се мине на индивидуални партиди. Да има минимална вноска според дохода и всеки сам да преценява колко му е тавана. Същото е и за пенсии. Този принцип е в основата на може би най-успешната система в света, тази на Сингапур. Вярно е, че като се остаре основно ще се ползва сметката, но именно това е идеята, да се научат хората да пестят за старини, а не да чакат на държавата и младите да се грижат за тях.

34

Анонимен

преди 4 години

Скачате веднага срещу лекарите , ама срещу 30годишните гербаджии мутри , евро-бизнесмени не.А то проблемът е отгоре най-вече.

33

От какви

преди 4 години

данни прави анализите си министерството, но като резултат Ананиев лекува системата, както Чингиз хан лекува главоболие - с обезглавяване. Видно е, че проблема идва от там, че болниците са ТЪРГОВСКИ дружества, а живота и здравето на хората не са за продан по Конституция. Затова търговията в здравеопазването директно трябва да бъде премахната, вместо проблема да се решава с ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВИЯ.

32

Анонимен

преди 4 години

Скоро разговарях с двама лекари,единият професор,другият Директор на една от позакъсалите държавни болници.И двамата бяха на мнение,че ако не се краде от Здравната каса,всеки млад лекар би могъл да бъде назначаван със заплата най-малко 3 000/ три хиляди /, а болните биха могли да бъдат лекувани без да се налага да доплащат,за каквото и да е!А аз бих добавил:Болничните заведения да не се третират,като търговски субекти и да се преразгледа необходимостта от частни лечебни заведения!

31

Анонимен

преди 4 години

Не лекарите са за оплакване а народа ! Вие лекарите никога не оставате на сухо , има лекари ,които вземат в тази сиромашка държава по 20-25 бона на месец ,нали не мислите че вие лекарите трябва да живеете като европейци в България а народа като роби....Има доктори дето си купиха цели болници ,имат по цял автомобилен ,семеен парк а народа събира жълти стотинки от родата да ви плати ....Първо балансирайте заплатите си вътре в болниците и тогава ревете....

30

До 26

преди 4 години

Глупости пишеш. Не може бюджета на НЗОК да остане същия, след като част от парите ще отиват към частните фондове. Примерно както в твоя пример 2 млрд. лева сега и 100 болници, а после с частните фондове, примерно 400 хил. лева бюджет на НЗОК и пак 100 болници, които обаче ще сключат договори с всички или няколко застрахователи. Частният фонд трябва да е на печалба, така че примерно само половината постъпления в тях ще са за здравето ни. Точно както е с автомобилното застраховане откакто ги има ч

29

Лекар

преди 4 години

Тоя пенсионер Ананиев, не е помирисвал медицина никога и сега твори куп глупости, най-вероятно лобира за вечно ненаяли се застрахователи.

28

Ванката

преди 4 години

И само който не си е имал работа със застраховател, той не знае те как плащат при щета. Вкарването на застрахователи означава, че половината от вноските ни ще отиват за тях, а не за лечение. Сега касата ползва 1% от бюджета на НЗОК за самоиздръжка /37 млн.лв./, останалите 99% са за здравни услуги. При застрахователите плащането при обезщетения е 58%, останалите 42% са им за офиси, джипове, яхтички и някаква печалбица, колкото да платят някакво данъче от кумова срама.