21

Филолог

преди 4 години

Първо трябва да изчистим руските чуждици, да остане оригиналния старобългарски език, що за безумияе в 21 век сме, а използваме руски словесни буклуци?

20

човек

преди 4 години

Проблемът не е в чуждиците. Проблемът е в неграмотността или в слабата грамотност.Като ходех на село при баба и дядо, бабите викаха "Да одиме да гласуваме като си пущиме белотината у фурната".Друг случай е когато на полилей казват "полюлей". Думата идва от гръцки, "поли елей", което означава много свещи, тоест многосвещник. Но бабите си мислят, че понеже се полюлява на тавана - оттам "полЮлей".Да не коментирам за "Силиконовата долина", която всъщност е силициева.

19

ауууу

преди 4 години

Мммм как беше на български блимфищек?

18

11

преди 4 години

До Анонимен 18Файл и папка са много различни неща, разбирач. Никой няма да те разбере изобщо.

17

--

преди 4 години

Откакто БАН вкара "атачмънт" в речника на книжовния български език е ясно, че няма шанс за успех. За думите без аналог - ок, но "атачмънт"... И може би да се сетим, че ще ни трябва и глагол: "(да) атачна"

16

човек

преди 4 години

До: номер 15 (решение)Надявам се че предложението ти е било в ироничен стил?Защото който и език да вземем, няма такъв, който е изолиран от чуждо влияние.Дори английският и немският - много думи като граница на немски са взети от славянските езици (Grenze). Ама дайте да заменим и думата "хляб" с българска!Защото тя е старогерманска дума (hleib). А на съвременен немски език самун хляб е Laib - така викат у Перник на хляба - Леб!

15

Анонимен

преди 4 години

До БауФайл се превежда като папка, може да се използва и "документа". Не се казва по този начин често, но ще те разберат.

14

човек

преди 4 години

Журналисти и пиари - още две прекрасни "български" думи!А сега им намерете на тях български еквивалент.Тия хора не са наред с главите нещо. Нещо ги е чалнало явно.Абе хора, говоримият език е нещо живо, не можеш да го "мумифицираш", или да го "гипсираш".За запазване на коренните думи може да се говори само за мъртъв език, какъвто е латинският. Но дори и той се развива - банкоматите във Ватикана имат надписи на латински! Как би викал Юлий Цезар на банкомата?

13

Анонимен

преди 4 години

не пипайте чуждиците, ше разсърдите ердоган и една партия в България!

12

11

преди 4 години

Пълни глупости.

11

Имаше един образ,

преди 4 години

Петър Петров се казваше.Присъстваше на почти всички научни конференции в сферата на хуманитаристиката. При обсъжданията винаги взимаше думата и се изказваше като борец за замяна на всички възможни чуждици с български думи - ако се наложи, при липса на подходяща бълг. дума, сами да съчиним такава.В повечето случаи го взимаха на подбив, друг път търпеливо го изслушваха. Не знам какво стана с този човек и от какво се издържаше.Говореше се, че написал дипломната си работа на старобългарски език.

10

до бау

преди 4 години

Проблема е, че за някои чуждици си има точни български думи, само че разни хора ги мързи да мислят и почват да развиват теории за глобализиращия се свят и тем подобни изгъзици.

9

Бау

преди 4 години

До 8Проблема е, че няма точно "думи" има заместващи словосъчетания (понякога обяснение от 4-5 думи). Народа не му се говори като библиотекар ... Виж колко са удобни замените в "сайта" :D Виж "джендер" как навлезе с лекота :D

8

Анонимен

преди 4 години

Изключително грозно е ,че масово се използуват модерни думи в националния ефир от всякакви говорящи там !!

7

до 666

преди 4 години

За някои думи е ясно, че няма как да се сменят. Става въпрос за нововъведени чуждици, на чиито автори не им достига акъла да се сетят, че вече има съществуващи думи на български.

6

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 2 - това е сигурно защото има прекалено много креативни хейтъри...

5

Грудю

преди 4 години

Пък за имената да не говорим .... то и в тази медия има една писачка на име Джесика Вълчева :)

4

Анонимен

преди 4 години

Днеса и за вас се отнася това с чуждиците. Напънете си мозъците когато пишете статии вместо да чета за "пърформанси", "конструкти", "трип-ове" и тем подобни простотии.

3

Бау

преди 4 години

Имейл било - електронна поща. Примера е: Ще ми дадеш ли електронната ти поща, за да ти изпратя файла.Какво правим с думичката "файла" :D Българи, юнаци!

2

Анонимен

преди 4 години

Трябва да споменат най-използваните думи включително и в тази "медия" - "креативно" и "хейтър".